Profesori: Direktorka je plagijator

Novi Sad -- Grupa profesora Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu tvrdi da je direktorka ove škole plagirala svoj doktorat.

Izvor: B92
Podeli

Afere u vezi sa plagijatima doktorata, koje nedeljama potresaju i političku scenu u Srbiji, sada su aktuelizovane i u pojedinim državnim, visokoškolskim ustanovama.

Profesorka Jelena Damnjanović Simić i njene kolege ustanovili su da je Dragica Tomić, direktorka Visoke poslovne škole, plagirala knjigu "Menadžment znanja i znanje u menadžmentu“, autora Živote Radosavljevića. Skoro dve stotine strana gotovo je identično delovima udžbenika ovog profesora, tvrde oni.

"U preostalom tekstu smo pronašli da je ona koristila tuđe delove knjiga drugih autora i nije ih korektno navodila, već ih samo prepisivala, evo tu imam dokumentaciju, gde smo uradili analizu", rekla je za B92 profesorka Jelena Damnjanović Simić.

Od Dragice Tomić ni nakon nekoliko dana nismo uspeli da dobijemo izjavu. Poznat je, međutim, njen stav da u pomenutom doktoratu nema ničega spornog, te da su ona i profesor Radosavljević, prethodno dogovorili koji delovi udžbenika mogu biti iskorišćeni u njenog doktorskoj disretaciji.

"Postoji jedno elementarno nerazumevanje i to se vidi kod mnogih aktera. Doktorat je naučni rad, rad sa studentima je nastavni rad i te dve stvari se jako razlikuju. Udžebenik i skripta ne mogu biti jedna stvar, sve da je ona kompletan autor toga", kaže profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Đorđe Pavićević.

Plagijat doktorata samo je jedna u nizu afera koje prethodnih godina potresaju ovu državnu obrazovnu ustanovu u Novom Sadu. Sumnje o malverzacijama, nenamenskom trošenju budžetskog novca škole, protivzakonitim otkazima profesorka Damnjanović prijavila je Agenciji za borbu protiv korupcije i dobila status uzbunjivača. Ubrzo posle toga uručen joj je otkaz i to, kako tvrdi, antidatiran.

"Otpuštena sam usred junskog ispitnog roka, za koji sam inače i bila predviđena, što je još jedan od dokaza da je otkaz antidatiran. I jedini sam profesor na smeru trgovine i narodnog poslovanja, te se postavlja pitanje ko će kvalitetno držati moje ispite", kaže profesorka Jelena Damnjanović Simić.

Dragica Tomić zamenila je prošle godine svog supruga Radovana Tomića na direktorskoj funkciji, koju je on obavljao prethodnih 13 godina. Međutim, ni njeno imenovanje nije prošlo bez skandala. Profesori su optužili bračni par Tomić da je menjao Statut škole, kako bi jedino Dragica Tomić, od troje kandidata, ispunila uslov.

Prethodni direktor Visoke poslovne škole i suprug Dragice Tomić, Radovan Tomić, nekoliko puta prijavljivao je fizičke napade na sebe. Poslednji u nizu incidenata bila je bačena bomba na njegov službeni auto, parkiran ispred škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 302 idi na stranu