"Romi i Srbi - istorijski povezani"

Beograd -- Svetska organizacija Roma apelovala je danas na sve državne institucije da reaguju i zaštite prava romske zajednice na stanovanje i slobodno kretanje.

Izvor: Tanjug
Podeli

Iz ove organizacije je poručeno da su Romi istorijski povezani sa srpskim narodom i da su se borili za Srbiju.

U saopštenju Organizacije, povodom protesta meštana sela Sirča kod Kraljeva koji se protive useljenju romske porodice u legalno kupljenu kuću sa svim papirima, navodi se da građanima Srbije i nacionalnim manjinama nije zabranjeno kretanje i kupovina nekretnina tamo gde žele da žive.

Predsednik Svetske organizacije Roma Jovan Damnjanović izrazio je poštovanje prema meštanima Sirče, uz napomenu da su Romi istorijski povezani sa srpskim narodom i da su sve nesreće zajednički delili, borili se i branili Srbiju.

Damnjanović podseća da su Romi i u Prvom i u Drugom svetskom ratu podneli velike žrtve, zato što su patriotski i istorijski vezani sa srpskim narodom.

"Naša država Srbija je prihvatila niz evropskih konvencija i u našoj državi se poštuje vladavina prava, kao i deklaracije i konvencije o ljudskim pravima, uključujući i sve druge nacionalne manjine koje žive u Srbiji", poručio je Damnjanović.

Prema njegovim rečima, ne mogu meštani sela Sirča da poremete sliku o pravima manjina i da se ponašaju suprotno zakonima i Ustavu, kojim se obezbeđuju prava svim građanima, pa i predstavnicima romske zajednice.

Ranije danas reagovala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić koja je osudila protest meštana Sirče pozivajući nadležne da reaguju i da se javnosti uputi poruka da se rasizam u Srbiji neće tolerisati.

Oko 50 meštana Sirče kod Kraljeva organizovalo je juče protest i blokadu puta u tom selu, jer se protive da se romska porodica useli u kuću koju su kupili od njihove sugrađanke.

Meštani su juče vozilom blokirali prilaz tom domaćinstvu, i kako su rekli, ne žele da se mešaju sa Romima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 302 idi na stranu