Sud: Marković diskriminisao LGBT

Apelacioni sud preinačio odluku Prvog osnovnog suda i doneo presudu kojom se usvaja žalba GSA i utvrđuje diskriminatorsko ponašanje Dragana Markovića Palme.

Izvor: B92

Petak, 11.07.2014.

17:32

Default images

Kako je saopštila Gej strejt alijansa, Apelacioni sud je doneo pravosnažnu presudu da je narodni poslanik i predsednik Jedinstvene Srbije (JS), izvršio težak oblik diskriminacije LGBT populacije

Takođe, Apelacioni sud je zabranio osuđenom da ponavlja izvršenu diskriminaciju i naložio mu da plati tužiocu tj. Alijansi sudske troškove u iznosu od 57.300 dinara u roku od 15 dana od prijema presude, pod pretnjom izvršenja.

Gej strejt alijansa pozdravlja ovu pravosnažnu odluku Apelacionog suda u Beogradu i izražava veliko zadovoljstvo što je sud usvojio žalbu njene pravne službe u sudskom postupku koji traje od 2011. godine i u kome je dva puta kretano iz početka, navedeno je u saopštenju istaknutom na sajtu GSA.

Takođe, GSA smatra da se ovakvom odlukom Apelacionog suda u znatnoj meri vraća poverenje i LGBT osoba i svih drugih građana u sudski sistem.

Podsetimo, Dragan Marković Palma je 15.08.2011. godine dao sledeću izjavu pisanim i elektronskim medijima: "Stav Jedinstvene Srbije i moj lični stav je: mi smo protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest da je normalno".

U obrazloženju odluke Apelacionog suda se navodi da je: "Jasno da izjava koju je tuženi dao novinarima pisanih i elektronskih medija sadržinski jeste diskriminacija prema LGBT populaciji“, kao i da s obzirom na to da je ta "izjava data u medijima, ona predstavlja propagiranje diskriminacije“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: