Ostaje bez posla jer je trudna?

Biljana Najvirt, master mikrobiologije, po svemu sudeći, ostaće bez posla seme zato što je, kako kaže, ostala trudna.

Izvor: B92

Petak, 04.07.2014.

18:15

Default images

U ovom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo NS seme gde radi, pak, tvrde da je prestala potreba za njenim radnim mestom, te da su joj ugovor produžili na još godinu dana, dok traje trudnoća.

Biljana Najvrit, umesto da bezbrižno čeka rođenje drugog deteta, prinuđena je da se bori za svoje radno mesto u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, na koje je, pre dve godine primljena kao jedan od 16 najboljih studenata.

Iznenadila se kada joj je mentorka Jelena Marinković objasnila razloge otkaza.

„Na šta mi je ona rekla, da prvi put nisi ostala u drugom stanju, sada bi sve bilo u redu i dobila bi ugovor za stalno kao i svi ostali istraživači pripravnici i da njoj sada u sektoru za mikrobiološke preparate ne rteba još jedan doktor nauka, odnosno da njoj ne treba saradnik. To u rpevodu znači da se meni sprema otkaz„, kaže Biljana.

Biljana i njen suprug ogovore su pokušali da dobiju i od direktora Instituta Jegora Miladinovića.

„On je rekao da je čeka otkaz i da se mentor pita za sve, da je mentor bog i batina i da mentor, ako kaže da mu skuvate ručak, vi morate da mu skuvate ručak, i ako mentor kaže da treba da pišete doktorske studije njegovom detetu, vi morate da pišete doktorske studije njegovom detetu. Tako da ne znam, mi smo ostali zatečeni“, kaže Biljanin suprug

U Institutu su za B92 predočili svu Biljaninu dokumentaciju, ali su odbili da daju zvanične izjave.

Direktor Miladinović demantuje da je iko pominjao otkaz, da se radi o isteku ugovora, te da su joj ponudili aneks ugovora na godinu dana. Međutim, taj ugovor važi samo dok traje trudnoća.

Biljana strahuje da će otkaz, ipak uslediti, ukoliko lekarska komisija utvrdi da ona može da se vrati na posao. Pokrajinski ombudsman podseća da poslodavac prema zakonu ne može porodilji da otkaže ugovor.

„čak se ta odredba odnosi i na jedan period, znači da se otkaz smatra ništavnim ukoliko je poslodavac u trenutku otkaza znao za trudnoću ili ukoliko zapooslena u roku od 30 dana donese potvrdu da je u momentu otkazivanbja bila trudna", kaže Aniko Muškinja Hajnrih, pokrajinska ombudsmanka.

Biljana je, na zahtev Instituta upisala i doktorske studije mikrobiologije. Dala je sve ispite sa prosečnom ocenom 9,63. Doktorsku tezu bi trebalo da nastavi u firmi, što je sada nemoguće. Godina studija košta 2.000 evra, ako ostane bez posla moraće da plati sama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: