Obrenovčani još bez novčane pomoći

Obrenovčani još uvek nisu nisu dobili finansijsku pomoć i ne znaju kada će je dobiti, zbog čega su u tom gradu počeli protesti građana.

Izvor: B92

Petak, 04.07.2014.

17:30

Default images

Iz opštine poručuju da će kompletnu dokumentaciju o šteti u tom gradu dostaviti Vladi Srbije do srede. Da bi novčana sredstva mogla da se dele građanima prvo mora da se donese Zakon, kaže ministar rada Aleksandar Vulin, i naglašava da niko zimu neće dočekati bez kuće.

Jedino što mogu, još uvek, je da samo gledaju u gole zidove. S obnovom bi počeli odmah, kada bi imali od čega. U bilo koji stan ili kuću da uđete, ni 50 dana od katastrofe, domaćini ne znaju da li treba da se nadaju.

Obrenovčani su izgubili strpljenje i okupljaju se ispred zgrade opštine.

Iako nije zbog njih došao u Obrenovac, ministar rada Aleksandar Vulin razgovarao je sa građanima. Zahteve, bez da ih svaki od ogorčenih Obrenovčana saopštava u glas, preneo mu je predsednik opštine Miroslav Čučković .

"Mi smo čuli predlog nezadovoljnih građana i sve što su oni izneli imaju pravo, ali bolje je da usmerimo energiju na obnavljanje grada. Učinićemo sve da te zahteve ispunimo kako do protesta ne bi došlo", kaže Čučković.

Građani najavljuju da će u ponedeljek protestovati ispred Vlade Srbije.

U opštini kažu da su zapisnici o šteti za 3300 kuća, 2700 poljoprivrednih gazdinstava, 1200 stanova, 3000 motornih vozila i 1200 lokala, kompletirani. Sve je kako im je naloženo kategorizovano od 1 do 6 gde je 6 potpuno uništena kuća i od toga će zavisiti visina obeštećenja. Ta dokumentacija biće dostavljena Vladi do srede.

Ministar rada Aleksandar Vulin najavio je da će novac koji je država sakupila za obnovu zemlje početi da se koristi nakon donošenja zakona o obnovi zemlje.

Ministar rada objašnjava da novac ne može da se deli bez zakonske procedure, jer će svaki cent morati da bude opravdan i zato podela finansijskih sredstava može da se očekuje od druge polovine jula. Država će tek posle donatorske konferencije u Briselu znati koliko tačno para za poplave ima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: