"Pritisak stigao od SAD i Nemačke"

SAD i Nemačkoj je važno da se slučaj paljenja ambasada istraži, kaže Božo Prelević i dodaje da je bitno da se utvrdi da li je u tome učestvovao državni aparat.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.07.2014.

19:54

Default images

Ministar policije formirao je Radnu grupu koja treba da utvrdi sve okolnosti u vezi sa paljenjem ambasada SAD i Nemačke u Beogradu 2008, saopštio je danas MUP.

Advokat Božo Prelević je, u Vestima TV B92, na pitanje koliko je važno da se ovaj slučaj istraži, rekao da je to pre svega bitno SAD i Nemačkoj.

On je podsetio da su tada oštećene i hrvatska i slovenačka ambasada.

"Ono što je interesantno je ko je učestvovao tu, ko je učestvovao u organizaciji, da li su učestvovale državne isntitucije, kao što su BIA i slično, i da li su se uvezali sa nekim navijačkim grupama... To je neko klupko koje mora da bude odmršeno", rekao je Prelević.

On je dodao da je interesantno da su tada te poteze podržavali (tadašnji) predstavnici SRS, koji su sada na vlasti. "Tako da ja verujem da je njima ispostavljen taj račun od strane SAD, i na kraju legitimno je zalagati se da se vidi ko je zapalio njihovu imovinu", kazao je advokat.

Na pitanje da li je, kada se sve uzme u obzir, moguće potpuno rasvetliti te slučajeve, Prelević kaže da će na to uticati "odnos jačine ove grupe koja je formirana i slabosti ili jačine one grupe koja ne želi da bude otkrivena".

"Nije tajna da je u više navrata gospodin Šutanovac iznosio ko je taj politički lider koji je to organizovao, ali s druge strane, nikada to nije bilo dovedeno do toga, iako je i ranije bilo pritisaka od Angele Merkel, da se utvrdi kako je do toga došlo, ko je to organizovao", dodaje.

Prelević kaže da nije siguran da je Radna grupa najbolje mesto za sve to, i da je, prema njegovom mišljenju, bolje mesto - Tužilaštvo. Ali, kako je rekao, ako postoje neka dobra iskustva oko tog jednog multidisciplinarnog pristupa, mada, kako je rekao, lično ne smatra da je to jednostavniji način da se dođe do činjenica nego da to radi tužilac i policija, onda to jeste u redu. Advokat dodaje da je u tom slučaju legitiman zahtev ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Međutim, kako ocenjuje, "to donekle vodi ka tome da Ministarstvo nije u stanju bez te Radne grupe da taj slučaj utvrdi, istraži. "Ali, ako ćemo doći do nekih činjenica, utvrditi neke okolnosti, smanjiti pritisak, ili ako je to jedan od uslova za dalje pridruživanje Srbije EU, ako je to nešto što moraju da urade, onda je bolje da to urade što pre... Onda će se videti prosto ko je sada živ, ko je mrtav, ko je učestvovao u organizaciji, da li se to može pronaći..."

Na pitanje da li bi se ova stvar rešavala da nije bilo pritisaka moćnih zemalja, da one nisu tražile da se ceo slučaj dovede do kraja, Prelević kaže: "Ja sam siguran - ne. Kao što i te moćne zemlje ne insistiraju da se utvrdi kako je spaljena ruska ambasada u Kijevu, to je izgleda za njih ok, ovo nije ok..."

"Ne treba uopšte ići u te sitne detalje, jer vi onda uvek dođete do sile, međunarodne sile kojoj ne možete da se oduprete. Dakle, legitimno je tražiti, i to jeste bilo krivično delo, sada je pitanje ko ga je organizovao, ko je u njemu učestvovao i ako je to državni aparat - mislim da će to biti posebno ozbiljan problem", zaključio je Prelević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: