Radna grupa za paljenje ambasada

Ministar policije formirao je Radnu grupu koja treba da utvrdi sve okolnosti u vezi sa paljenjem ambasada SAD i Nemačke u Beogradu 2008, saopštio je MUP.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 03.07.2014.

16:42

Default images

Do paljenja ambasada došlo je nakon mitinga protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti KIM.

"Doneo sam odluku o formiranju Radne grupe kako bi se u potpunosti ispitale sve činjenice tog događaja, ali i otkrili organizatori i akteri paljenja ambasada SAD i Nemačke", rekao je ministar Nebojša Srefanović.

Ministar je naveo da je cilj Radne grupe da "identifikuje sve počinioce i u potpunosti rasvetli taj nasilini čin, kako bi odgovorni organizatori i napadači bili proceusirani".

Otkrivanje počinilaca paljenja ambasade Nemačke nalazilo se među poznatih sedam uslova Berlina za dalje napredovanje Srbije ka EU.

Prilikom nedavne posete Berlinu premijera Aleksandra Vučića, ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer rekao je da će Nemačka podržati Srbiju na njenom putu ka EU, ali da neće smanjivati uslove. Pred Višim sudom u Beogradu u toku je suđenje 12-orici optuženih za paljenje ambasada u Beogradu 2008. godine, do čega je došlo nakon mitinga "Kosovo je Srbija". Suđenje je počelo 16. aprila 2013. godine. Optužnicu je Više tužilaštvo podiglo 10. jula 2012. godine, a svi optuženi brane se sa slobode pošto im je dan nakon podizanja optužnice ukinut pritvor u kojem su boravili od hapšenja.

To je drugo suđenje za paljenje američke ambasade 2008. godine. U septembru 2012. godine optuženi Milan Živanović je bio oslobođen optužbi za paljenje ambasade dok je bio osuđen na godinu zatvora zbog krađe patika i jakne iz ambasade. Apelacioni sud je tu presudu ukinuo.

Optuženima se stavlja na teret krivično delo izazivanja opšte opasnosti zbog toga što su 21. februara 2008. oko 18.30 u Ulici Kneza Miloša organizovano došli do ambasade SAD i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar.

U optužnici se konstatuje da je u prostorijama ambasade smrtno stradao Zoran Vujović i da su optuženi bili svesno te mogućnosti "ali su olako držali da do toga neće doći i da će to moći da spreče". Na teret im se stavlja i da su u Ulici kneza Miloša prethodno gadjali ambasadu Hrvatske i ambasadu Nemačke, gde su takodje izazvali manji požar.

Tužilaštvo je pre podizanja optužnice više od godinu dana pribavljalo dokaze medju kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu na osnovu kojih su identifikovani učesnici nereda.

Prethodno je radna grupa za ispitivanje okolnosti paljenja američke ambasade bila formirana po nalogu direktora policije Milorada Veljović, a istraga o ovim dogadjajima, kako su objavljivali mediji, vodjena je u tri pravca.

Prvi se ticao propusta policije toga dana u obezbedjivanju vitalnih objekata, ambasada i nekih medijskih kuća, drugi političke pozadine tih dogadjaja, a treći identifikacije izgrednika. Advokat Božo Prelević je, u Vestima TV B92, na pitanje koliko je važno da se ovaj slučaj istraži, rekao da je to pre svega bitno SAD i Nemačkoj i da je je od njih stigao pritisak da se to pitanje dovede do kraja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: