Uhapšen direktor BG aerodroma

Beograd -- Uhapšen dirketor Beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević zbog štete koju je pričinio ovom preduzeću, potvrđeno Tanjugu u MUP-u Srbije.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Policija sumnja da je štetu načinio u poslu sa kompanijom "Wizz air". Velimir Radosavljević je direktor Beogradskog aerodroma od decembra 2009. godine. Na to mesto je došao kao kadar URS-a Mlađana Dinkića.

Velimir Radosavljević uhapšen je zbog sumnje da je zloupotrebom položaja oštetio to preduzeće za više od 207 miliona dinara, zaključenjem štetnog ugovora sa kompanijom "Wizz air".

Kompanija "Wizz air" odbacila je, kako navodi, "neosnovane optužbe" da je imala povlašćeni ugovor sa Beogradskim aerodromom.

Opširnije na stranicama BIZ-a.

Odeljenje za suzbijanje privrednog kriminaliteta Beogradske policije je, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, odredila zadržavanje do 48 sati Radosavljeviću zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Policija je saopštila da je Radosavljević osumnjičen da je "prilikom samostalnog vođenja pregovora sa predstavnicima "Wizz air“ 29. januara 2010. godine zaključio Memorandum o razumevanju kojim joj je odobrio korišćenje aerodromskih usluga ispod cene, uključujući i popust od 20 odsto na putničku taksu".

MUP navodi da takve pogodnosti tada nisu mogle da budu odobrene nijednoj kompaniji, jer su povoljni uslovi korišćenja aerodromskih usluga uvedeni kao mogućnost tek 30. decembra 2013. godine zaključkom Vlade Srbije i Smernicama razvoja vazduhoplovnog tržišta kroz stimulacije u plaćanju aerodromskih naknada u Srbiji.

Dodaju da je mađarska niskotarifna kompanija te pogodnosti koristila od 12. juna 2010. godine. Policija navodi da je Velimir Radosavljević na taj način kompaniji "Wizz air" omogućio sticanje imovinske koristi 207.433.508,92 dinara, za koliko je u stvari oštećen Aerodrom "Nikola Tesla“.

Beogradski tabloidi su prethodnih nedelja najavljivali da bi Radosavljević mogao biti pozvan na odgovornost jer policija istražuje malverzacije na Aerodromu „Nikola Tesla“. Navodili su da policija ispituje navodnu zloupotrebu službenog položaja čime je oštećen budžet Srbije za oko pet miliona evra u korist "Wizz air“.

Zvanični podaci pokazuju da poslednjih nekoliko godina Beogradski aerodrom beleži rast prometa, a direktor Radosavljević je više puta isticao da je taj rast rekordan na evropskom nivou.

Za poslednjih 10 godina, čelnike Beogradskog aerodorma prate afere. Javnosti je poznat slučaj Bojana Krišta, takođe kadra Dinkićeve stranke, koji je podneo ostavku na mesto direktora aerodroma nakon pritiska javnosti zbog ogromnih bonusa koje je dodeljivao.

Takođe je zbog sumnji da je zloupotrebila službeni položaj bio pokrenut postupak protiv nekadašnje ministarke saobraćaja Marije Rašete Vukosavljević koja se teretila za umešanost u malverzacije u vezi sa opremanjem VIP salona i Terminala-2 Aerodroma Beograd. Viši sud u Beogradu ju je u julu 2012. godine, posle dugogodišnjeg procesa, oslobodio svih optužbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 162 idi na stranu