"Hamas odgovoran, Hamas će platiti"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će palestinski radikalni pokret Hamas "platiti" za smrt trojice mladih Izraelaca koji su pronađeni mrtvi.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.06.2014.

22:04

Default images

Izraelske snage bezbednosti pronašle su danas tela trojice mladih Izraelaca koji su nestali 12. juna na putu između Vitlejema i Hebrona. Izrael, međutim, nije naveo gde su pronađena tela.

"Hamas je za to odgovoran. Hamas će zbog toga platiti. Divlje zveri su otele i hladnokrvno ubile ta tri mladića", rekao je Netanjahu koji se sastao sa zvaničnicima izraelske nacionalne bezbednosti.

Izrael, koji je u nekoliko navrata optužio Hamas da je odgovoran za nestanak Izraelaca, priveo je od 12. juna nekoliko desetina pripadnika Hamasa.

Palestinci su od početka negirali umešanost, navodeći da su Izraelci nestali na teritoriji koja nije pod njihovom kontrolom.

Izraelci Ejal Jifraš (19), Naftali Frenkel (16) i Gilad Šaer (16), učenici jedne jevrejske verske škole, nestali su na putu između Vitlejema i Hebrona, kod mesta Guš Ecion koji je pod kontrolom izraelske vojske. Palestinski predsednik Mahmud Abas apelovo je večeras na SAD i EU da intervenišu kako bi se sprečilo da Izrael povede "osvetničku vojnu operaciju" zbog ubistva trojice otetih izraelskih tinejdžera, javili su izraelski mediji, pozivajući izmedju ostalog na strane izveštaje.

Abas i njegova Palestinska uprava su navodno "duboko zabrinuti" da će Izrael preduzeti oštre mere koje bi mogle da gurnu čitav region u nasilje i krvoproliće.

On je za večeras sazvao hitan sastanak palestinskog rukovodstva u Ramali da diskutuje o očekivanim posledicama otmice i ubistva tinejdžera, čija su tela nadjena danas na Zapadnoj obali.

Abasov portparol Nabil Abu Rudejne rekao je da će se na sastanku diskutovati o "najnovnijem političkom razvoju dogadjaja i posledicama". Izraelski premijer Benjamin Netanijahu se sastao sa svojim bezbednosnim kabinetom, koji čine grupa visokih ministara u vIadi, da razmotri odgovor.

On je pred sastanak rekao da je za ubistvo mladih odgovoran Hamas i da će Hamas platiti. Ta islamistička organizacija sklopila je krajem aprila sporazum o pomirenju s Abasovim sekularnim Fatahom posle sedam godine jaza. Početkom juna osnovana je palestinska vlada nacionalnog jedistva uz podršku obe donedavno rivalske organizacije.

"Ubicama dece i onima koji njima upravljaju ne može biti oprošteno. Sada je vreme za akcije, ne za reči", napisao je izraelski ministar ekonomije Naftali Benet, koji je u pomenutom kabinetu, na svojoj Fejsbuk stranici.

Lider izraelske opozicije iz Laburustičke partije Isak Hercog rekao je da se radi o zločinu koji se ne može oprostiti ."Nema orpavdanja, ni izvinjenja i ja sam ubedjen da će duga ruka bezbednosnih snaga doseći do ubica", istakao je on.

Predsednik Izraela Šimon Peres je izrazio saučešće ožalošćenim roditeljima.

"Ostajemo odlučni da gvozdenom pesnicom slomimo zločinačke teroriste" rekao je Peres.

Izraelska opcija za osvetu mogla bi medjutim biti ograničena, navodi Asošijeted pres.

Već više od dve nedelje trajao je obračun s iaonako oslabljenim Hamasom na Zapadnoj obali, koliko je trajala i potraga za otetim mladićima, tako da je malo mesta ostalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: