Hrvatska obeležava prvu godinu u EU

Hrvatska sutra obeležava godinu dana od prijema u Evropsku uniju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2014.

22:52

Default images

Ulaskom u Evropsku uniju ostvaren je jedini nacionalni konsenzus, ali izostanak dugoročne strategije dovodi do povremenih problema, tako da "situacija nije ružičasta, ali nije ni sasvim crna", ocenio je hrvatski predsednik Ivo Josipović povodom prve godine hrvatskog članstva u Uniji.

Po mišljenju ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić, Hrvatska je u prvoj godini bila uspešnija od drugih zemalja, a posebno je istakla hrvatsku inicijativu na zapadnom Balkanu.

Godinu dana pošto se Hrvatska pridružila Evropskoj uniji sa nadom da će joj članstvo doneti nagli ekonomski uspon, ekonomija te zemlje i dalje je jedna od najslabijih u evropskom bloku, zaglibljena u dubokoj recesiji i sa stopom nezaposlenosti od 20 odsto.

Ova jadranska zemlja sa ukupno 4,2 miliona stanovnika, u kojoj je čak polovina mladih nezaposlena, beležila je ekonomski pad u 10 poslednjih kvartala, a samo je Grčka pretprela veći sunovrat od 2009. do 2013. godine, prenosi AFP.

U prvom kvartalu ove godine, Hrvatska je zabeležila privredni pad za 0,4 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, pre nego što se pridružila EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: