BG: Advokati štrajkuju do daljeg

Advokatska komora Beograd (AKB) saopštila je danas da nastavlja sa štrajkom do ispunjenja zahteva.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 30.06.2014.

07:28

Default images

Upravni odbor beogradske komore je posle današnjeg sastanka saopštio da se obustava rada koja je počela 18. juna nastavlja zbog ugroženosti egzistencije većine advokata.

Iz Komore je poručeno da će štrajk biti nastavljen dok se poreske akontacije i i zaduženja advokata za 2014. godinu ne vrate na prošlogodišnji nivo.

Beogradski advokati trebalo bi u sredu da razgovaraju sa ministrima pravde i finansija i pokušaju da nadju neko rešenje.

"Mi ćemo imati razumevanja i za potrebno vreme, znamo da problem ne može da se reši preko noći, ali je bitno da ga ne stavljamo pod tepih, već da razgovorom polako radimo na rešavanju", rekao je ranije danas predsednik Disciplinskog suda Advokatske komore Beograda Dragan Palibrk.

Upitan o obustavljanju štrajka Advokatske komore Srbije, on je naveo da je to legitimno pravo tog udruženja, da je razlika samo u metodu, a da je cilj svih advokata jedinstven.

"Svakog advokata je ovo što se desilo pogodilo. Cilj i Advokatske komore Beograda i Srbije i svih njihovih članova je jedinstven, a to je da se sve vrati na prošlogodišnji nivo, a da se onda dalje razgovara", izjavio je predsednik Disciplinskog suda Advokatske komore Beograda.

Kako je objasnio, na sastanku koji su predstavnici advokata imali s ministrom finansija Lazarom Krstićem videlo se da postoji "dobra želja i namera države da realno sagleda problem u kom smo se našli i zbog kog svi trpe.

Palibrk je izrazio uverenje da najveći broj advokata uredno plaća svoje dažbine.

Advokatska komora Srbije preporučila je advokatima da od ponedeljka, 30. juna, prekinu protest i počnu da rade, jer pregovori s nadležnima oko visine poreza traju, i osudila Advokatsku komoru Beograda koja je najavila nastavak obustave rada.

Advokati su u sredu, 25. juna, započeli trodnevnu obustavu rada zbog odluke Ministarstva finansija da im poveća porez.

Što se tiće advokata iz ostalih gradova Srbije, oni bi trebalo da počnu sa radom sutra, jer je Advokatska komora Srbije odlučila da advokati rade tokom leta i da državi ostave rok do septembra da odluči da li će oporezivanje advokata paušalaca vratiti na prošlogodišnji nivo.

Obustava rada u advokaturi pocela je pre 10 dana u Beogradu, dok su advokati iz cele Srbije štrajkovali prošle srede, četvrtka i petka.

Zbog obustave rada advokata ne održavaju se suđenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gde je po zakonu neophodno prisustvo branioca.

Advokati koji paušalno plaćaju porez su nezadovoljni višestrukim poveć‡anjem poreskih obaveza i traže od Ministarstva finansija da stavi van snage nova poreska rešenja kojima su im nameti, kako tvrde, povećani za 40 odsto, a u nekim slucajevima i od 100 do 300 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: