"I Srbija i Albanija teže istom"

To što je i Albanija, nakon Srbije, dobila kandidaturu za članstvo u EU otvara nova poglavlja na zapadnom Balkanu, kaže poslanik Srbije Šaip Kamberi.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.06.2014.

19:48

Default images

Poslanik Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Skupštini Srbije Šaip Kamberi izjavio je danas da to što je i Albanija nakon Srbije dobila kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji otvara nova poglavlja na zapadnom Balkanu 100 godina nakon početka Velikog rata.

Kamberi je za agenciju Beta izjavio da očekuje dalje poboljšanje odnosa između dve zemlje naročito u oblasti poštovanja manjinskih prava i u Srbiji i u Albaniji, budući da je to jedan od uslova za članstvo u Uniji.

"Svakako svi težimo ka zajedničkom cilju, da budemo deo EU, ali ako želimo da budemo deo EU moramo poštovati standarde po svim pitanjima koje je postavila EU, što je dobar put da se odnosi dve zemlje poboljšaju, ali i garancija da će prava manjina biti poštovana od svih vlasti", kazao je Kamberi.

On je naveo da su poglavlja standardna za svaku državu koja teži ka članstvu u Evropskoj uniji i da i Srbija i Albanija moraju da prođu test uspešnosti na istom putu.

"Mislim da ni sada ne postoji nikakav sukob između dve zemlje jer je Albanija već deo Atlantskog saveza, a Srbija je u Partnerstvu za mir, ali to što i jedna i druga zemlja teže da budu deo EU otvara novo poglavlje na Balkanu, za uzajamno poštovanje i ostvarivanje reciprociteta u poštovanju manjinskih prava", rekao je Kamberi.

On je kazao da je stav Albanije prema Albancima sa juga Srbije jasan, jer su vlasti u Tirani podržale i pozvale sve političke opcije iz Bujanovca i Preševa da učestvuju na izborima u Srbiji, i da preko političkog procesa pokušaju da poboljšaju prava Albanaca u tom regionu.

"Stav Albanije je veoma jasan, kada su proglašeni vanredni parlamentarni izbori u Srbiji pokušali su u direktnom razgovoru da utiču na sve stranke (iz Bujanovca i Preševa) da budu deo procesa, ali nisu uspeli", kazao je Kamberi.

Kamberi je rekao da su on i lider PDD i poslanik u Skupštini Srbije Riza Haljimi bili jedini predstavnici Albanaca iz Bujanovca i Preševa na prijemu koji je u subotu, povodom dodeljivanja statusa kandidata za članstvo u EU, održao albanski premijer Edi Rama u Tirani, a da je osim njih poziv dobio još samo predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: