Čanak, Pastor i Tadić o Vladi APV

Lider LSV Nenad Čanak, predsednik NDS Boris Tadić i predsednik SVM Ištvan Pastor saglasili su se da je potrebna izmena ustavno-pravnog položaja AP Vojvodine.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.06.2014.

15:59

Default images

Oni su zaključili da su potrebne promene u pokrajinskoj administraciji, kako bi bila efikasnija.

Posle sastanka u Novom Sadu na temu rekonstrukcije pokrajinske vlasti, Čanak je novinarima rekao da se razgovaralo o političkoj situaciji u Vojvodini i potezima koje pokrajinska vlast mora da učini kako bi bila efikasnija.

"Prva tema o kojoj smo razgovarali bila je ustavni položaj Vojvodine, druga donošenje zakona o finanansiranju AP Vojvodine, treća izmene Zakona o javnoj svojini, aktuelna situacija u pokrajini i potezi koje pokrajinska administracija treba da učini", rekao je Čanak.

Lider SVM Ištvan Pastor rekao je da su se sagovornici u tom sastavu okupili posle dužeg niza godina, istakavši da se dobro osećao u društvu LSV i NDS.

"Razgovarali smo o onome što evidentno opterećuje pokrajinsku administaciju i zajednički stav je da su u pokrajini potrebne korenite promene", rekao je Pastor.

On je pojasnio da bi u narednom periodu trebalo kroz razgovore utvrditi da li se u okviru aktuelne vladajuće koalicije u pokrajini mogu učiniti te promene koje bi doprinele efikasnijem radu administracije ili će se, kako je kazao, "vratiti na ideju o stvaranju koncentracione vlade u Vojvodini".

Pastor je rekao i da je malo verovatno da će na narednoj sednici pokrajinske skupštine, zakazanoj za 2. jul, doći do nekih bitnijih kadrovskih promena.

Predsednik NDS Boris Tadić kazao je da je ta stranka u razgovore ušla sa željom da pomogne u rešavanju problema koji, kako je naveo, u Vojvodini evidentno postoje.

"Postavlja se pitanje zašto su rezultati pokrajinske vlasti slabiji nego 2011. godine i potrebno je nešto uraditi da se to promeni", rekao je Tadić.

On je istakao da su se sagovornici saglasili da je potrebno menjati Ustav Srbije i to u pravcu regionalizacije i decentralizacije.

"Da bi promenili ekonomski sistem, mora se promeniti i izborni sistem u Srbiji. Mi smo podržali predlog LSV o promeni izbornog sistema u Vojvodini, gde će biti proporcionalni, ali smatramo da je neophodno da se uradi više na personalizaciji tog sistema", naveo je Tadić.

On je dodao da treba uraditi sve kako bi se ekonomska i politička situacija popravila, ali je napomenuo da u NDS smatraju da bi izbori bili najlošije i najskuplje rešenje.

Tadić je kazao da će razgovori na tu temu biti otvoreni i sa SNS i sa svim drugim strankama.

Čanak je, upitan da prokomentariše stav naprednjaka da neće ulaziti u razgovore dok se ne smeni aktuelna pokrajinska vlast, pitao novinare da li je to izjavio Aleksandar Vučić, a kad je dobio negativan odgovor, rekao je: "Kad vam to Vučić kaže, onda me pitajte za komentar".

On je, u svom maniru, ocenio da je današnji sastanak bio na najvišem nivou u istoriji jer su mu, kako je rekao, prisustvovali svi predsednici Skupštine AP Vojvodine u postkomunističkom periodu, kao i jedini bivši predsednik Srbije koji nije optužen u Hagu.

Na pitanje novinara da kaže da li će na sutrašnjem sastanku sa predsednikom DS i predsednikom pokrajinske vlade Bojanom Pajtićem tema razgovora biti i odlazak "isluženih kadrova" iz pokrajinske vlade, o kojima je nedavno govorio, Čanak je kazao da će ta tema sigurno biti deo razgovora, a da će o tome na koga je mislio pod pojmom "isluženi kadrovi" prvo obavestiti Pajtića, a onda i javnost.

Na komentar da li je reč o potpredsedniku pokrajinske vlade i funkcioneru DS Dragoslavu Petroviću, koji ispunjava uslove za penziju, Čanak je odgovorio pitanjem: "Petrović sam da ode u penziju? Pa eto vidite, i vama je smešno".

Čanak i Tadić će sutra o istoj temi razgovarati sa delegacijom DS na čelu sa Bojanom Pajtićem, a sastanak će biti održan u prostorijama NDS u Novom Sadu, a nakon sastanka zakazano je obraćanje javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: