SA:Stogodišnjica bez političke note

Centralni događaj u Sarajevu povodom obeležavanja stogodišnjice atentata na Franca Ferdinanda, počeo je koncertom Bečke filharmonije u Većnici.

Izvor: B92

Subota, 28.06.2014.

19:39

Default images

Kako je javila naša reporterka, tačno u 18.15 intoniranjem himne BiH, u obnovljenoj Većnici počeo je koncert Bečke filharmonije, centralni događaj povodom obeležavanja stogodišnjice atentata u Sarajevu.

Brojni građani su došli da isprate čitav događaj i ispred Većnice. Danima se u Sarajevu otvaraju razni izbori, tribine, seminari o toj temi, održavaju koncerti...

Današnji dan, kada je pre 100 godina Gavrilo Princip ubio austrougarskog prestolonaslednika, obeležava se bez ikakve političke konotacije u Sarajevu, kaže naša reporterka.

Organizatori kažu da žele danas da pošalju poruku mira iz Sarajeva, da ukažu na evropski put BiH, umesto da raspiruju raspravu o tome da li je Gavrilo Princip bio terorista, nacionalista ili junak.
Sarajevski muzej (Foto: Beta/AP)
Danas su u Sarajevo stigli predsednik Austrije Hajnc Fišer i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, a došli su i predsednici Crne Gore Filip Vujanović i Hrvatske Ivo Josipović.

U Sarajevu se nalaze brojne novinarske ekipe, ali i veliki broj turista.

Događaji iz prošlosti ne smeju se posmatrati iz današnje dnevno-političke perspektive, smatra direktor Arhiva Sarajeva Haris Zeimović. On kaže da je važno da ljudi i u Beogradu i u Sarajevu moraju da shvate da nisu sami na svetu, i da ovi događaji moraju da se posmatraju kroz evropske događaje i događaje u svetu. "Ta tema je apsolutno istražena... Kroz dokumentaciju, memoarsku građu", dodaje on.
Foto: Beta/AP
Principom i Mladom Bosnom profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Nenad Veličković bavio se u svojim knjigama, a u aktuelnoj polemici ne želi da učestvuje. On ističe lošu obrazovnu politiku na prostoru bivše SFRJ.

"Rezulatat je da svi mi živimo u jednoj karikaturi od demokratije. Karikatura je zato što neobrazovani ljudi, nevaspitani i nenaučeni da pametno promišljaju i donose odluke u svom interesu, već godinama glasaju za nacionaliste. Nacionalizam nema ni jedan odgovor na savremena pitanja", kaže profesor Veličković.
Foto: B92
Muzej Sarajeva poseban deo posvetio je izgledu grada u vreme Austrougarske.U muzeju, u kom se između ostalog nalazi i pištolj iz kog je pucao Gavrilo Princip, kažu da posetiocima ne nude ocene, već činjenice.

Imena Vidovdanskih heroja ispisana su na kapeli na starom pravoslavnom groblju.

Posmrtni ostaci članova Mlade Bosne skupljeni su po zatvorima Austrougarske, i 1920. godine su sahranjeni u zajedničkoj grobnici u Sarajevu.

A i u Višegradu se, uz prisustvo najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije, obeležava stogodišnjica od početka Prvog svetskog rata. Fotografije možete pogledati OVDE.

Podsetimo, predsednik Nikolić je trebalo da prisustvuje proslavi u Sarajevu, ali je nedavno izjavio da neće ići, jer će se svečanosti održati u zgradi na kojoj piše da su na tom mestu agresori i četnici ubijali nevin narod.

Više o tome pogledajte u našem prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: