Nikolić stigao na Gazimestan

U Srbiji se danas obeležava Vidovdan. Predsednik Srbije je položio jutros venac u Kruševcu, a zatim je došao na Gazimestan.

Izvor: Tanjug

Subota, 28.06.2014.

11:07

Default images

Verski i državni praznik Vidovdan obeležava se kao pomen na staradanje Srba i kneza Lazara Hrebeljanovića u bici protiv turske vojske na Kosovu polju 1389. godine.

Obeležavanje Vidovdana je počelo jutros svetom liturgijom u Zadužbini kneza Lazara, a posle službe sveštenstvo je održalo opelo stradalima za slobodu.

Predsednik Nikolić je, uz intoniranje himne, u Kruševcu položio venac na spomenik kosovskim junacima povodom 625. godišnjice kosovskog boja. Nikolić je vence položio u pratnji ministra odbrane Bratislava Gašića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića.

Nikolić će na Gazimestanu prisustvovati parastosu i položiti vence na spomen obeležje kosovskim junacima.

Parastosu povodom Vidovdana, državnog i verskog praznika prisustvuje veliki broj ljudi, a nakon polaganja venaca predvidjeno je otkrivanje spomenika Milošu Obiliću u Gračanici i sastanak Nikolića sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Skupština opštine Gračanica odlučila je da spomenik srpskom junaku Milošu Obiliću, koji je 1999. godine srušen u Obiliću, bude postavljen na mestu na kojem je bio mozaik sa likom kraljice Simonide, na kružnom toku u centru te opštine.

U Gračanici je predviđen i sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

U Gračanici na liturgiji od zvaničnika samo Vulin

U porti ispred manastira Gračanica jutros je održana sveta vidovdanska liturgija kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina vernika. Liturgiju su služili episkop raško-prizrenski vladika Teodosije, mitropolit Amfilohije i vladika Pahomije uz sasluženje sveštenstva i pratnju crkvenog hora.

Liturgiju su obezbeđivali pripadnici Kosovske policije, a od zvaničnika iz Beograda, njoj je prisustvovao samo ministar rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Kosovska policija prati i građane koji su krenuli na obeležavanje Vidovdana na Gazimestanu, a zamenik direktora Regionalne policije na severu Kosova Besim Hoti rekao je da je njihov broj manji nego obićno, a za obezbeđivanje reda i mira angažovan veći broj pripadnika policije.

"Jedinice Policije Kosova za brzo reagovanje zajedno sa saobraćajnom policijom i u saradnji između policijskih stanica sever i jug u Mitrovici su angažovane u većem broju i oni prate autobuse i vozila koji putuju prema Gazmestanu", izjavio je Hoti za prištinsku agenciju Telegrafi.

Prema njegovim rečima, ka Gazimestanu je krenulo devet autobusa, dva minibusa i više kola sa oko 600 građana. U svakom autobusu su dva pripadnika KPS.

Hoti každe da su vozila prvo krenula prema Gračanici gde se održava glavna liturgija da bi se zatim iz Gračanice vratili do Gazimestana.

On je rekao da su na svakoj raskrisnici postavljene policijske patrole koji brinu da se obezbedi neometano kretanje vozila i da do sada nije zabeležen nikakv incident.

Podsetimo, prošle godine je bilo incidenata i kamenovanja srpskih autobusa na Vidovdan.

"Na ovaj dan se ne peva i ne veseli"

Vidovdan, spomen na Svetog kneza Lazara, Boj na Kosovu i poginule srpske junake obeležen je danas u svim opštinama Pomoravskog okruga, litiugijama, odavanjem počasti poginulima, palenjem sveća i polaganjem venaca na spomen obeležja.

"Na ovaj dan se ne peva i ne veseli", podsetio je u izjavi Tanjugu predsednik Gradskog odbora Ratnih vojnih invalida u Jagodini Milenko Radenković.

Liturgija u Jagodini održana je u Sabornoj crkvi "Svetih apostola Patra i Pavla" a parastosom ispred Spomenka poginulima u svim srpskim ratovima u Jagodini na Skveru omladine uz veliki broj gradjana.

Parastos su služili sveštenici Crkvene opstine Jagodine, a gradajni su palili sveće, žene delile panahiju.

Posebno svečano, uz velik broj vernika i stanovnika ovog dela Srbije bilo je u crkvi "Vaznesenje Gospodnje" srednjovekovnog manastira "Ravanica" kod Chuprije, zadužbini kneza Lazara i gde se Lazareve mošti nalaze od 1989. godine.

Pored sarkofaga kneza Lazara, u koloni, pognutih glava prolazili su gradjani sa svećama, a liturgiju i parastos je služio vladika braničevski Ignjatije (Midić) sa sveštenstvom ćuprijskim.

Svečano je bilo i u manastiru Jošanica kod Jagodine gde se, po narodnom predanju u manastirskoj crkvi "Sveti Nikola", knez Lazar venčao sa kneginjom Milicom, ali i u manastiru Manasije kod Despotovca, zadužbini despota Stefana Lazarevica, sina kneza Lazara.

Na zidinama Manasije, iznad glavnog ulaza, viori se srpska zastava iz tog vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: