SAD čestitale sporazume sa EU

Vašington -- Sjedinjene Američke Države čestitale su Gruziji, Moldaviji i Ukrajini potpisivanje sporazuma o pridruživanju i zoni slobodne trgovine s EU.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kancelarija američkog državnog sekretara Džona Kerija saoptila je da danas potpisani sporazumi predstavljaju korak napred ka približavanju ovih zemalja Istočnog partnerstva Evropskoj uniji i stvaranju celovite, slobodne i mirne Evrope.

"Nije reč samo o tome da ovi sporazumi povezuju istočne susede EU i njeno jedinstveno tržište i otvaraju nove mogućnosti za trgovinu i pomoć. Danas su Moldavija, Gruzija i Ukrajina pokazale spremnost da sprovedu važne ekonomske i zakonske reforme, koje će ih učiniti jačima, življim ekonomijama", navodi se u saopštenju koje je preneo Stejt department.

Kancelarija američkog državnog sekretara ističe i da će SAD nastaviti da podržavaju teritorijalni integritet Gruzije, Moldavije i Ukrajine, kao i da "odluke o onome što je najbolje za bezbednost, prosperitet i bolju budućnost njihovih građana, treba da nonose samo te suverene zemlje i niko drugi".

"Pozdravljamo težan rad i odlučnost koja ih je dovela do ove tačke i nastavićemo da ih podržavamo u sprovođenju ključnih reformi i izgradnji prosperitetnijih i stabilnijih demokratskih društava", zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 516 idi na stranu