EU daje rok Rusiji do ponedeljka

Lideri zemalja članica Evropske unije zapretili su danas oštrim sankcijama Rusiji ukoliko do ponedeljka ne ispuni četiri uslova u vezi sa ukrajinskom krizom.

Izvor: B92

Petak, 27.06.2014.

14:48

Default images

Evropski savet spreman je da preduzme ciljane mere ukoliko Rusija do ponedeljka, 30. juna ne preduzme korake za deeskalaciju krize”, kaže se u zaključcima sa današnjeg samita u Briselu.

Konkretni koraci koji se očekuju od Moskve su sporazum o nadgledanju prekida vatre od strane Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), povratak tri granična prelaza koje su zauzeli proruske snage pod kontrolu ukrajinskih vlasti, oslobađanje pritvorenih posmatrača OEBS i početak pregovora o primeni mirovnog plana predsednika Petra Porošenka.

Savet će proceniti situaciju i u slučaju potrebe doneti odgovarajuće odluke”, poručili su lideri 28 članica EU.

Oni su u zaključcima podsetili da je Savet još u martu naložio Evropskoj komisiji da pripremi spektar sankcija prema Rusiji i da te mere mogu biti veoma brzo primenjene. Savet je podvukao podršku Porošenkovom mirovni plan i planu OEBS-a da nadgleda sprovođenje i pomogne njegovu primenu.

Lideri EU su istovremeno izrazili žaljenje što se prekid vatre između ukrajinskih snaga bezbednosti i proruskih snaga nije održao i pozvali obe strane da se uzdrže od sukoba.

Porošenko, koji je danas u Briselu potpisao ugovor oslobodnoj trgovini sa EU, na današnjoj konferenciji za štampu pohvalio je ove zaključke.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da su pokušaji da se Ukrajini nametne izbor između Evrope i Rusije gurnuli tu zemlju u raskol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: