EU daje rok Rusiji do ponedeljka

Brisel -- Lideri zemalja članica Evropske unije zapretili su danas oštrim sankcijama Rusiji ukoliko do ponedeljka ne ispuni četiri uslova u vezi sa ukrajinskom krizom.

Izvor: Tanjug
Podeli

Evropski savet spreman je da preduzme ciljane mere ukoliko Rusija do ponedeljka, 30. juna ne preduzme korake za deeskalaciju krize”, kaže se u zaključcima sa današnjeg samita u Briselu.

Konkretni koraci koji se očekuju od Moskve su sporazum o nadgledanju prekida vatre od strane Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), povratak tri granična prelaza koje su zauzeli proruske snage pod kontrolu ukrajinskih vlasti, oslobađanje pritvorenih posmatrača OEBS i početak pregovora o primeni mirovnog plana predsednika Petra Porošenka.

Savet će proceniti situaciju i u slučaju potrebe doneti odgovarajuće odluke”, poručili su lideri 28 članica EU.

Oni su u zaključcima podsetili da je Savet još u martu naložio Evropskoj komisiji da pripremi spektar sankcija prema Rusiji i da te mere mogu biti veoma brzo primenjene. Savet je podvukao podršku Porošenkovom mirovni plan i planu OEBS-a da nadgleda sprovođenje i pomogne njegovu primenu.

Lideri EU su istovremeno izrazili žaljenje što se prekid vatre između ukrajinskih snaga bezbednosti i proruskih snaga nije održao i pozvali obe strane da se uzdrže od sukoba.

Porošenko, koji je danas u Briselu potpisao ugovor oslobodnoj trgovini sa EU, na današnjoj konferenciji za štampu pohvalio je ove zaključke.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da su pokušaji da se Ukrajini nametne izbor između Evrope i Rusije gurnuli tu zemlju u raskol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 516 idi na stranu