"Ukrajinu je izbor gurnuo u raskol"

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da su pokušaji da se Ukrajini nametne izbor između Evrope i Rusije gurnuli tu zemlju u raskol.

Izvor: B92

Petak, 27.06.2014.

12:37

Default images

Istovremeno, Putin je ukazao i da se na jugoistoku Ukrajine događa humanitarna katastrofa.

"Antiustavni prevrat u Kijevu, pokušaji da se ukrajinskom narodu nametne veštački izbor između Evrope i Rusije, gurnuli su društvo u raskol, u bolan unutrašnji sukob", rekao je Putin na svečanosti uručenja akreditiva više novih ambasadora u Rusiji, prenele su ruske agencije.

Ruski predsednik je istakao da je potrebno da se Ukrajina vrati na put mira, dijaloga i sloge, osiguranja dugoročnog režima prekida vatre, kao neophodnog uslova za vođenje sadržajnih pregovora između kijevskih vlasti i predstavnika jugoistočnih regiona.

Prema Putinovim rečima, Rusija se iskreno trudi da doprinese takvom mirovnom procesu. "Mi se zalažemo za poptun prekid krvoprolića na čitavoj teritoriji konflikta, između ostalog i posebno duž linije naših granica", rekao je predsednik Rusije.

Režim jednostranog prekida vatre na jugoistoku Ukrajine ističe večeras u 22 sata po lokalnom (20 sati po srednjoevropskom) vremenu, saopštila je administracija ukrajinskog predsednika Petra Porošenka i Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Putin je izrazio zabrinutost zbog nastavka sukoba u Ukrajini. "Na jugoistoku zemlje se lije krv, dešava se stvarna humanitarna katastrofa, desetine hiljada izbeglica prinuđeno je da traži utočište u Rusiji, ginu i namerno se proganjaju novinari, koji obavljaju svoju profesionalnu dužnost, uz kršenje svih normi i konvencija napadaju se diplomate, kao što je to bio slučaj sa ambasadom Rusije u Kijevu i generalnim konzulatom u Odesi", rekao je ruski predsednik, prenela je agencija RIA Novosti.

Putin je konstatovao da u svetu jača manjak poverenja i krizne pojave, koje je moguće samo zajednički prevladati. "Rusija se dosledno zalaže za jačanje atmosfere otvorenosti na svetskoj sceni, za rešavanje postojećih problema političko-diplomatskim metodama, bila to situacija u Siriji, iranski nuklearni problem, Korejsko poluostrvo, Avganistan, Bliski istok ili, na žalost, danas Ukrajina", rekao je Putin a preneo je Itar-Tas s.

Predsednik Rusije je pritom, naglasio, da je Rusija uvek bila i ostaje pouzdan isporučilac energenata u Evropu, kao i da čvrsto namerava da svoje obaveze ispunjava i nadalje.

"Skoro 50 godina stabilno ostvarujemo izvoz energenata u evropske države, potpuno ispunjavamo svoje obaveze i nameravamo tako da postupamo i ubuduće", rekao je Putin.

Ukrajina je danas sa EU potpisala Sporazum o pridruživanju u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: