Obama Rusiji: Ili mir ili sankcije

Vašington -- Američki predsednik Barak Obama upozorio je Moskvu da će se, ako hitno ne budu smanjene tenzije na istoku Ukrajine, suočiti sa uvođenjem dodatnih sankcija.

Izvor: Tanjug
Podeli

Obama je sinoć, u telefonskom razgovoru sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem, istakao da Rusija mora da ubedi proruske snage da se povinuju sporazumu o prekidu vatre.

Kako je saopštila Bela kuća, Obama i Renzi su se složili da će "usaglasiti mere" o uvođenju dodatnih sankcija Rusiji ukoliko ta zemlja ne preduzem hitnu akciju ka smirivanju situacije na istoku Ukrajine, gde je od aprila poginulo 400 ljudi, prenela je agencija AFP.

Oni su se, takođe, složili da bi Ukrajina i proruske snage trebalo da nastave pregovore o primeni mirovnog plana koji podržava ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je juče na produženje primirja u istočnoj Ukrajini u telefonskom razgovoru sa liderima Francuske, Nemačke i Ukrajine.

Posle značajne razmene mišljenja Putina, predsednika Francuske Fransoa Olanda, nemačke kancelarke Angele Merkel i Porošenka o krizi u Ukrajini, sve strane su ukazale na neophodnost da se očuva primirje, stvore uslovi za pravilno nadgledanje primirja i započinjanje postojanih pregovora o miru, saopštila je Pres služba Kremlja, javio je Itar-tas s.

Ruska agencija je podsetila na odluku Saveta federacije Rusije da opozove rezoluciju od 1. marta o upotrebi oružanih snaga Rusije u Ukrajini u cilju deeskalacije situacije i navodi da je zvanična Moskva, takođe, uputila poziv sukobljenim stranama da oslobode sve one koje drže u zatočeništvu.

Američki državni sekretar Džon Keri je, s druge strane, istakao da bi ruski predsednik trebalo da dokaže da je posvećen miru u Ukrajini i prestane da "podržava separatiste".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 516 idi na stranu