Putin poziva na produženje primirja

Moskva -- Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je na produženje primirja u istočnoj Ukrajini u telefonskom razgovoru sa liderima Francuske, Nemačke i Ukrajine.

Izvor: Tanjug
Podeli

Posle značajne razmene mišljenja Putina, predsednika Francuske Fransoa Olanda, nemačke kancelarke Angele Merkel i ukrajinskog predsednika Petra Porošenka o krizi u Ukrajini, sve strane su ukazale na neophodnost da se očuva primirje, stvore uslovi za pravilno nadgledanje primirja i započinjanje postojanih pregovora o miru, saopštila je Pres služba Kremlja.

Ruska agencija podseća na odluku Saveta federacije Rusije da opozove rezoluciju od 1. marta o upotrebi oružanih snaga Rusije u Ukrajini u cilju deeskalacije situacije i navodi da je zvanična Moskva, takođe, uputila poziv sukobljenim stranama da oslobode sve one koje drže u zatočeništvu.

Putin i njegovi sagovornici složili su se da razgovori između Ukrajine, Rusije i OEBS-a treba da budu nastavljeni, pri čemu treba izraditi mehanizam koji bi omogućio nadgledanje prekida vatre i proveru obezbeđivanja granice između Ukrajine i Rusije, saopštio je portparol nemačke vlade Štefan Zajbert.

Zajbert je dodao da su zvaničnici jedinstveni i kada je reč o hitnom oslobađanju zarobljenika na istoku Ukrajine i obećali da će učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu u tome, javljaju nemački mediji.

Američki državni sekretar Džon Keri je, s druge strane, danas istakao da bi ruski predsednik trebalo da dokaže da je posvećen miru u Ukrajini i prestane da podržava separatiste, prenosi agencija Rojters.

Keri je naveo da je veoma važno da Putin zaustavi dotok oružja i boraca preko rusko-ukrajinske granice, da javno pozove separatiste da polože oružje, povuče ruske snage i opremu i pomogne da taoci iz OEBS-a budu oslobođeni u Ukrajini.

Kina je pozdravila Putinovu inicijativu da ruski parlament opozove dozvolu za upotrebu ruske vojske u Ukrajini.

"Kina ima pozitivan stav o odlukama Vladimira Putina i konstruktivne napore strana uključenih u ukrajinsku krizu", izjavila je portparolka ministarstva inostranih poslova Hua Čunijng u Pekingu.

Peking je pozvao sve strane u sukobu da potraže diplomatsko rešenje za ukrajinsku krizu, a na osnovu dogovora postignutih u Ženevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 516 idi na stranu