Ukinuta rezolucija o slanju vojske

Moskva, Brisel -- Na zahtev predsednika Rusije, gornji dom ruske skupštine danas ukinuo rezoluciju kojom se Vladimiru Putinu dozvoljava upotreba vojne sile u Ukrajini.

Izvor: Tanjug
Podeli

Za ukidanje rezolucije, izglasane 1. marta, bila su 153 poslanika protiv glasa jednog poslanika, a uzdržanih nije bilo, prenela je agencija Rojters.

Taj korak znači, prema rečima neimenovanog poslanika, "akt dobe volje da se pomogne u mirovnim naporima u Ukrajini", u kojoj Moskva sebe vidi kao branioca prava manjine koja govori ruski jezik. "Ali, to se (rezolucija) u kratkom roku može vratiti", dodao je poslanik.

Putin je zatražio u utorak od gornjeg doma ruske Dume da poništi rezoluciju koja mu daje pravo da upotrebi ruske oružane snage u Ukrajini radi zaštite ruskog stanovništva koje tamo živi.

Putin je, uoči odlaska u zvaničnu posetu Beču uputio pismo Savetu federacije na ime predsednice Valentine Matvijenko, u kome je izneo predlog da se ukine pravo koje je dobio od tog tela "o upotrebi Oružanih snaga Ruske federacije na teritoriji Ukrajine".

Putin je to zatražio "u cilju normalizacije situacije i rešavanja krize u istočnim regionima Ukrajine, kao i povodom početka trostranih pregovora po tom pitanju".

Rezoluciju o upotrebi ruskih oružanih snaga u Ukrajini, gornji dom ruskog parlamenta izglasao je 1. marta.

Kijev traži još pozitivnih koraka Moskve

Šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin pozdravio je odluku gornjeg doma ruske Dume, ali je istakao da Rusija mora da preduzme još pozitivnih koraka.

"Verujemo da je ovo pozitivan korak...ali nama su potrebni i drugi pozitivni koraci, kao podrška predsednika Rusije sveobuhvatnom (mirovnom) planu i naravno potrebna je efikasna kontrola granice", rekao je Klimkin na konferenciji za novinare u sedištu NATO u Briselu, a preneo Rojters.

Klimkin je kao ključno naveo "preduzimanje većeg broja veoma hitnih mera na građenju više poverenja, poput oslobađanja talaca, posebno OEBS-a, na terenu".

Klimkin je rekao da će Ukrajina držati jednostranog prekida vatre uprkos obaranju vojnog helikoptera juče u Slavjansku, za šta se smatraju odgovornim proruske snage, kada je poginulo devet vojnika, preneo je AFP.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO, kojih je 28, sastali su se danas u Briselu kako bi razmotrili situaciju u Ukrajini i pripremili teren za predstojeći samit u Velsu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 516 idi na stranu