RU: Ukinuti naredbu o slanju vojske

Predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je od gornjeg doma ruskog parlamenta da ukine odluku od 1. marta o upotrebi ruske vojske na teritoriji Ukrajine.

Izvor: B92

Utorak, 24.06.2014.

12:43

Default images

"U utorak, do odlaska u Beč u zvaničnu posetu, uputio je pismo predsednici Saveta Federacije Valentini Matvijenko u kojem u cilju normalizacije situacije u istočnim delovima Ukrajine, i u vezi s početkom trilateralnih pregovora, traži ukidanje odluke od 1. marta", saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Savet Federacije treba da odluči o tom predlogu 25. juna. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je danas da je odluka Rusije o poništavanju rezolucije kojom se dopušta vojna intervencija u Ukrajini "prvi praktičan korak" Kremlja ka rešavanju krize na nemirnom istoku te zemlje.

Ruske agencije javile su ranije danas da je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio od gornjeg doma ruske Dume da poništi rezoluciju koja mu daje pravo da upotrebi ruske oružane snage u Ukrajini radi zaštite ruskog stanovništva koje tamo živi, a Savet Federacije izjašnjavaće se sutra o tom predlogu.

Ta odluka je "prvi praktičan korak otkako je ruski predsednik formalno podržao ukrajinski mirovni plan", navodi se u saopštenju koje je objavljeno na veb/sajtu predsednika Porošenka, preneo je Rojters.

Putin je danas, pred odlazak u zvaničnu posetu Beču, uputio pismo Savetu Federacije na ime predsednice Valentine Matvijenko, u kome je izneo predlog da se ukine pravo koje je dobio od tog tela "o upotrebi Oružanih snaga Ruske Federacije na teritoriji Ukrajine", rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, a preneo Itar-Tas.

Prema rečima Peskova, to je urađeno "u cilju normalizacije situacije i rešavanja krize u istočnim regionima Ukrajine, kao i povodom početka trostranih pregovora po tom pitanju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: