RU: Ukinuti naredbu o slanju vojske

Moskva -- Predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je od gornjeg doma ruskog parlamenta da ukine odluku od 1. marta o upotrebi ruske vojske na teritoriji Ukrajine.

Izvor: Beta
Podeli

"U utorak, do odlaska u Beč u zvaničnu posetu, uputio je pismo predsednici Saveta Federacije Valentini Matvijenko u kojem u cilju normalizacije situacije u istočnim delovima Ukrajine, i u vezi s početkom trilateralnih pregovora, traži ukidanje odluke od 1. marta", saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Savet Federacije treba da odluči o tom predlogu 25. juna.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je danas da je odluka Rusije o poništavanju rezolucije kojom se dopušta vojna intervencija u Ukrajini "prvi praktičan korak" Kremlja ka rešavanju krize na nemirnom istoku te zemlje.

Ruske agencije javile su ranije danas da je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio od gornjeg doma ruske Dume da poništi rezoluciju koja mu daje pravo da upotrebi ruske oružane snage u Ukrajini radi zaštite ruskog stanovništva koje tamo živi, a Savet Federacije izjašnjavaće se sutra o tom predlogu.

Ta odluka je "prvi praktičan korak otkako je ruski predsednik formalno podržao ukrajinski mirovni plan", navodi se u saopštenju koje je objavljeno na veb/sajtu predsednika Porošenka, preneo je Rojters.

Putin je danas, pred odlazak u zvaničnu posetu Beču, uputio pismo Savetu Federacije na ime predsednice Valentine Matvijenko, u kome je izneo predlog da se ukine pravo koje je dobio od tog tela "o upotrebi Oružanih snaga Ruske Federacije na teritoriji Ukrajine", rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, a preneo Itar-Tas.

Prema rečima Peskova, to je urađeno "u cilju normalizacije situacije i rešavanja krize u istočnim regionima Ukrajine, kao i povodom početka trostranih pregovora po tom pitanju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 516 idi na stranu