Pucnjava uprkos prekidu vatre

Ukrajinske vladine snage optužile su proruske snage za pucnjavu na ukrajinske vojne kontrolne punktove u više delova na istoku zemlje, uprkos prekidu vatre.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.06.2014.

10:05

Default images

Tokom tih sinoćnih incidenata nije bilo ozbiljnijih sukoba, niti žrtava na ukrajinskoj strani, koja je do 27. juna objavila prekid vatre.

Portparol kijevske vlade zadužen za "antiterorističku operaciju" Vladislav Seleznjov objavio je na Fejsbuku da proruske snage "ne prestaju da pucaju na pozicije ukrajinskih snaga".

On je dodao da ukrajinske snage nisu pokrenule vojnu akciju u skladu sa prekidom vatre koji je u petak objavio ukrajinski predsednik Petro Porošenko, preneo je Rojters.

Porošenko je sinoć obavestio u telefonskom razgovoru nemačku kancelarku Angelu Merkel da, bez obzira što su ukrajinski vojnici obustavili paljbu prema njegovom mirovnom planu, proruske snage na istoku Ukrajine to nisu učinile i nastavljaju sa pucanjem po punktovima i pozicijama vojske.

"Tokom poslednja 24 sata teroristi su devet puta pucali na ukrajinske vojnike. Ukupno su ekstremisti prekršili režim prekida vatre 31 put", rekao je Porošenko, navodi se u saopštenju njegove pres službe koje prenosi Ukrinform.

Istovremeno, Porošenko je saopštio da je zvanično predložio Rusiji da uputi inspektore u Posmatračku misiju OEBS-a, kako bi se uverila da "ukrajinska strana u potpunosti poštuje režim prekida vatre".

Nešto ranije, posle susreta u Donjecku premijer samoproklamovane Donjecke Narodne Republike Aleksandar Borodaj izjavio je da su se ustanici obavezali da će poštovati prekid vatre do 27. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: