"USS nenadležan za sporazum BG-PR"

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da Ustavni sud Srbije treba da se proglasi nenadležnim za utvrđivanje ustavnosti Briselskog sporazuma.

Izvor: Beta

Utorak, 24.06.2014.

13:21

Default images

Selaković kaže da se se radi o političkom a ne pravnom aktu.

"Ustavni sud nije nadležan da ocenjuje politički akt jer će time preuzeti ulogu vlade Srbije za utvrdjivanje i vodjenje politike", rekao je Selaković na javnoj raspravi o predlogu Demokratske stranke Srbije za ocenu ustavnosti sporazuma potpisanog u Briselu u aprilu 2013. godine.

Na javnoj raspravi koja je u toku u Ustavnom sudu, učestvuju predstavnici vlasti, predlagača i pravni stručnjaci.

Ministar pravde ocenio je da je politički kontekst takav da suštinska autonomija Kosova i Metohije mora da se utvrdi u pregovorima s Prištinom pre donošenja odgovarajućeg Ustavnog zakona.

U ime predlagača, akademik Kosta Čavoški ocenio je da sporazum Beograda i Prištine predstavlja opšti pravni akt i da to može videti i osoba bez elementarnog pravnog znanja.

Čavoški je pozvao Ustavni sud Srbije da odlučuje po savesti i da ne naseda na "pravne sofisterije" vlasti.

Predsednica Ustavnog suda Srbije Vesna Ilić Prelić kazala je da će taj sud sam doneti odluku, ali da je situacija specifična zbog čega je i organizovana javna rasprava na kojoj će se čuti različiti argumenti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: