EU šalje policijske eksperte u UKR

Brisel -- Šefovi diplomatija 28 zemalja članica EU odlučili su da pošalju policijske eksperte u Kijev i još jednom pozvali Rusiju da podrži mirovni plan za Ukrajinu.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Ministarski savet se složio da se u okviru zajedničke politike za odbranu i bezbednost pošalje misija koja će pomoći Ukrajini da reformiše bezbednosni sektor, uključujući i policijske snage", piše u zaključcima sa današnjeg zasedanja u Luksemburgu.

Navodi se da bi ova misija, čija struktura i mandat još nisu precizno definisani, mogla da počne sa radom krajem leta.

Istovremeno, ministri su još jednom pozvali Rusiju da podrži mirovni plan ukrajinskog predsednika Petra Porošenka i povuče konkretne poteze za smirivanje sukoba u jugoistočnom delu zemlje.

"Pozivamo Rusku federaciju da prekine stalni priliv ilegalnih boraca, oružja i opreme iz Rusije, da iskoristi uticaj na separatiste da obustave nasilje i polože oružje, da nastavi povlačenje trupa sa granice i ukine ovlašćenje Parlamenta za vojnu intervenciju u Ukrajini", poručili su ministri.

U suprotnom, EU je spremna da proširi paket ekonomskih sankcija Rusiji, kaže se u zaključcima.

Ministarski savet je podvukao da neće priznati rusku aneksiju Krima i uveo zabranu prodaje robe sa tog poluostrva na evropskom tržištu.

U zaključcima se izražava ozbiljna zabrinutost zbog učestalih drastičnih kršenja ljudskih prava na jugoistoku Ukrajine, što uključuje ubistva, prebijanja i kidnapovanja civila, a tamošnji separatisti se pozivaju da oslobode pripadnike posmatračke misije OEBS-a koje drže u pritvoru.

Ministri su sa sednice, kojoj je u jednom delu prisustvovao ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin, najavili da će EU u petak u Briselu potpisati poslednji deo sporazuma o ekonomskoj saradnji sa Ukrajinom.

Šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin izrazio je zadovoljstvo bezuslovnom podrškom Evropske unije mirovnom planu za rešavanje ukrajinske krize.

strana 1 od 516 idi na stranu