EU šalje policijske eksperte u UKR

Šefovi diplomatija 28 zemalja članica EU odlučili su da pošalju policijske eksperte u Kijev i još jednom pozvali Rusiju da podrži mirovni plan za Ukrajinu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.06.2014.

16:05

Default images

"Ministarski savet se složio da se u okviru zajedničke politike za odbranu i bezbednost pošalje misija koja će pomoći Ukrajini da reformiše bezbednosni sektor, uključujući i policijske snage", piše u zaključcima sa današnjeg zasedanja u Luksemburgu.

Navodi se da bi ova misija, čija struktura i mandat još nisu precizno definisani, mogla da počne sa radom krajem leta.

Istovremeno, ministri su još jednom pozvali Rusiju da podrži mirovni plan ukrajinskog predsednika Petra Porošenka i povuče konkretne poteze za smirivanje sukoba u jugoistočnom delu zemlje.

"Pozivamo Rusku federaciju da prekine stalni priliv ilegalnih boraca, oružja i opreme iz Rusije, da iskoristi uticaj na separatiste da obustave nasilje i polože oružje, da nastavi povlačenje trupa sa granice i ukine ovlašćenje Parlamenta za vojnu intervenciju u Ukrajini", poručili su ministri.

U suprotnom, EU je spremna da proširi paket ekonomskih sankcija Rusiji, kaže se u zaključcima.

Ministarski savet je podvukao da neće priznati rusku aneksiju Krima i uveo zabranu prodaje robe sa tog poluostrva na evropskom tržištu.

U zaključcima se izražava ozbiljna zabrinutost zbog učestalih drastičnih kršenja ljudskih prava na jugoistoku Ukrajine, što uključuje ubistva, prebijanja i kidnapovanja civila, a tamošnji separatisti se pozivaju da oslobode pripadnike posmatračke misije OEBS-a koje drže u pritvoru.

Ministri su sa sednice, kojoj je u jednom delu prisustvovao ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin, najavili da će EU u petak u Briselu potpisati poslednji deo sporazuma o ekonomskoj saradnji sa Ukrajinom.

Šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin izrazio je zadovoljstvo bezuslovnom podrškom Evropske unije mirovnom planu za rešavanje ukrajinske krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: