"Ima nešto čudno u vezi sa smenama"

Vojislav Tufegdžić ocenjuje da se napravila fama oko Kosmajca, jer je policija morala da zna za njega, kao i da ima "nešto čudno u vezi sa smenama u policiji".

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.06.2014.

10:28

Default images

Urednik „Novog magazina“ je, gostujući u Kažiprstu B92, rekao da smatra da vrh policije nije smenjen zbog izjava optuženog narko-bosa Darka Šarića, već da se desilo nešto problematično i neobično. On kaže da bi se trebalo vratiti na konferenciju za medije na kojoj je to saopšteno, a na kojoj je pomenut i Ljubiša Buha Čume.

„To su mediji nekako skrajnuli u drugi plan. Dakle, rečenica koja je glasila ’neće voditi ni Šarić, ali neće ni Čume’, mislim da se on tu eksponirao na neki neprimeren način, odnosno da je policija učinila neki loš korak“, kaže on.

Prema njegovom mišljenju, iza tog „izdizanja“ Buhe najverovatnije ne stoji materijalni motiv, već možda pokušaj mešanja u politiku.

Tufegdžić podseća da je prethodnih dana bilo nekoliko vrlo neobičnih napisa po novinama, kao i neobičnih okolnosti, zbog čega su se svi pitali šta se zapravo događa. „Mislim da, ko je pažljivije slušao i malo više obratio pažnju mogao je da razume da je tu nastao neki profesionalni problem na toj relaciji“, ističe Vojislav Tufegdžić i dodaje da u priči o smenama u policji ima ulogu upravo svedok saradnik Ljubiša Buha Čume.

On kaže da je Buha „pitoreskan lik“ u našem privrednom i političkom životu i podseća da je akcija „Sablja“ velikim delom bila bazirana na saznanjima koja im je dao upravo Buha, ne zato što ih voli, već zato što je imao sopstveni interes i što je hteo da sačuva sebe.

„Država, mislim na institucije, a ne na pojedince, sada nemaju jasan odnos prema njemu. On kao svedok saradnik ima veća prava nego mi, a s druge strane oprošteno mu je sve što je stekao i njegov kapital sada je prebačen u legalne tokove“, kaže novinar „Novog magazina“.

Tufegdžić kaže da nije upoznao Buhu, ali da oni koji ga znaju kažu da je vrlo opasan manipulant i da voli da je u centru događanja. „Sada je neko u policiji napravio pogrešan korak u vezi s Buhom, verujem nenamerno, i sada imamo ovu akciju smena. A šta je srž svega toga, to je duboko u ’ofu’“, kaže Tufegdžić.

On ne misli da su smene na čelima uprava policija sistemska potreba da se stanje u policiji, u kojoj je bilo dosta afera, curenja podataka, raznih ispada...., promeni. Tufegdžić podseća i da je slična „seča“ u policiji napravljena i 2003. kada je na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova došao Dragan Jocić.

On kaže i da u MUP-u postoji široka lepeza ljudi, od onih koji su časno i besprekorno radili do onih koji su se, u najmanju ruku, nedolično ponašali, ali da u svemu tome ne treba zaboraviti da je MUP, kao i svako drugo ministarstvo, pod paskom politike, pa sada, između ostalog, imamo prepucavanje Ivice Dačića i Borisa Tadića o tome ko je kriv za takvo stanje u policiji.

Na pitanje koliko daleko treba da idemo kako bi se to klupko odmotalo on kaže: „Mi ne možemo toliko daleko da se vratimo u period kada je postojala neka zdrava osnova od koje je posle stanje počelo da se kvari... U policiji se dešavalo isto ono što se dešavalo svuda u Srbiji, u svim sektorima. Dovođeni su kadrovi, šurovalo se sa kriminalcima... Mogli bismo beskrajno dugo o tome da razgovaramo i to je problem, ne možemo da se vratimo i podvučemo crtu i kažemo ovo je bilo dobro, a ovo ne.“

Govoreći o pominjanju Dragoslava Kosmajca kao o „bogu i batini“, Tufegdžić kaže da je sada podignuta fama oko Kosmajca, jer je to osoba koja je generacija Ljube Zemunca, odnosno veoma je dobro poznat policiji i odavno se nalazi u Beloj knjizi MUP-a.

„Mi ne znamo da li je on napustio zemlju, do sada se pokazalo više puta da te brzometne informacije nisu tačne. Ako postoji optužnica, onda je to beg, ali ako ne, onda to nije beg, već je on slobodno napustio zemlju“, ocenjuje Tufegdžić.

Kosmajac, kako kaže Tufegdžić, pošto se toliko dugo bavi kriminalom, ima ogromno iskustvo u svakojakim poslovima i prosto je nemoguće da se tako nešto u policiji ne zna.

Njega više čudi to što se upravo on sada odjednom intenzivno pominje, pogotovo ako se u obzir uzme i pominjanje Ljubiše Buhe i Darka Šarića. „Očigledno postoje neka saznanja o Kosmajcu koja su došla do ruku ljudi koj odlučuju. Možda se ranije pokušalo s nečim da se uradi, možda sada sistem misli da je ugrožen jer je nemoćan“, dodaje Tufegdžić i zaključuje da se moralo znati i za njegov biznis gradnje više stotina stanova, jer on to nikako nije mogao da uradi sam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: