Bler neće biti savetnik Vučiću

Beograd -- Toni Bler neće biti savetnik vlade niti Aleksandra Vučića, a neće biti ni plaćen za posetu Beogradu, rečeno je za Danas u kabinetu premijera.

Izvor: Danas
Podeli

Kako Danas navodi, bivši premijer Velike Britanije je došao u nezvaničnu posetu Vučiću i razgovarali su o evropskim integracijama i o „formiranju premijerovog kabineta“.

Nakon medijima nenajavljenog sastanka u četvrtak saopšteno je da je Bler izrazio zadovoljstvo zbog napretka Srbije i pružio jaku podršku procesu evropskih integracija i namerama Beograda da sprovede sve neophodne reforme, „prihvativši da u tom procesu pomogne“.

Bler je, nakon što je otišao s funkcije premijera Velike Britanije, osnovao „Tony Blair Associates“, organizaciju koja je se bavi lobiranjem.

Na pitanje za koje je sve vlade u svetu lobirao, za Danas je u londonskom kabinetu Tonija Blera rečeno da „nije lobirao ni u jednoj zemlji“. A na ispravljeno pitanje „koje je vlade savetovao“, odgovor nismo dobili.

Toni Bler je trenutno konsultant u Kazahstanu, odnosno njihovom autokrati Nunsutlanu Nazarbajevu, a za taj posao, prema pisanju britanskih medija, prima osam miliona funti godišnje.

Prema rečima sagovornika lista Danas iz Londona, Bler pomaže u pokušajima da se „održi imidž Kazahstana da nije u pitanju diktatorska zemlja, jer je Nazarbajev osetio da Zapad u jednom trenutku želi da krene s pritiskom na njega“.

Bler je, takođe prošle godine, dogovorio saradnju s Vladom Albanije, odnosno da će ih savetovati po pitanju evropskih integracija.

Njegov tim koji konsultuje albansku vladu smešten je i radi u Tirani. Britanski mediji pisali su da je kao savetnik radio i za vlade u Egiptu i Kuvajtu, zatim za američku investicionu banku JP Morgan za posao u Libiji i za fond Mubadala iz UAE i bio član proizraelske lobi grupe.

Toni Bler drži i predavanja širom sveta, koja naplaćuje i dopola miliona dolara.

strana 1 od 241 idi na stranu