Srbi dobrovoljno uklonili barikadu

Srbi su sami odlučili da uklone barikadu na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, istakao je danas portparol Kfora pukovnik Andželo Morčela.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 18.06.2014.

07:13

Default images

On je istakao, prenosi AP, da je ovoj odluci prethodilo više sastanaka predstavnika kosovskih Srba i komandanta Kfora generala Salvatorea Farine.

Građani su u ranim jutarnjim satima uklonili barikadu koja se nalazila na severnoj strani glavnog ibarskog mosta u Kosovoskoj Mitrovici. Barikada je uklonjena uz pomoć kamiona i teške mehanizacije, a akcija je trajala od jedan sat iza ponoći do ranih jutarnjih sati i protekla je bez incidenata.

Nije bilo dodatnog okupljanja građana, osim onih koje je buka probudila i koji su akciju pratili s prozora obližnjih zgrada. Pripadnici italijanskog Kfora i kosovske policije mirno su posmatrali akciju iz neposredne blizine.

U akciji su upotrebljena dva bagera i više teretnih kamiona, koji su zemlju, beton i pesak odložili u neposrednoj blizini mosta. Novinarske ekipe iz južnog dela Kosovske Mitrovice takode su pratile uklanjanje barikade s glavnog mosta.
Foto: Tanjug
Na glavnom Ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici oko 13 časova okupile su se dve velike grupe građana, i na srpskoj i na albanskoj strani grada.

Kako javlja izveštač agencije Beta, građani sa albanske strane grada automoblima i biciklima prelaze most, slikaju se na severnoj strani
grada, dok okupljeni na srpskoj strani za sada mirno stoje i posmatraju šta se dešava.

Do mosta dolaze i pojačane snage policije.

Zamenik komandanta Regionalne policije za sever Kosova Besim Hoti rekao je da je uklanjanje barikade rezultat dobre volje građana.

"Mi to poštujemo i učinićemo sve što je u našoj moći da ostane mirno i bezbedno okruženje. Građani su uklanjanje barikade zahtevali i ranije, kako bi se život olakšao", rekao je agenciji Beta Hoti.

On je dodao da će nadgledati situaciju, kako bi most bio korišćen za ono za šta je namenjen, "a to je sloboda kretanja".

"Zajedno sa građanima radićemo na sprečavanju incidenata, a pripadnici Regionalne policije se nalaze sa obe strane mosta", naveo je Hoti.
Foto: Tanjug
Nekolicina kontejnera koji su se nalazili ispred barikade na severnoj strani ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici uklonjeni su još u utorak po podne.

Jutros je saobraćaj preko glavnog ibarskog mosta nakon skoro tri godine ponovo normalizovan i mogu se videti automobili koji iz južnog prelaze u severni deo grada i obrnuto.

Na mostu su stacionirani pripadnici italijanskog Kfora i jedna patrola Kosovske policije.
Foto: Tanjug
Barikada koja se do jutros nalazila na severnoj strani mosta na Ibru jedna je od najvećih koja je podignuta u ovom delu Kosova tokom 2011. godine, kada su se Srbi postavljanjem barikada i blokadom puteva usprotivili prisustvu kosovskih institucija na severu Kosova.

Nakon uklanjanja ove barikade ostala je još jedna manja na putu od Bošnjačke mahale prema centru severne Mitrovice.

DSS: Srbi sami uklonili barikade - čist cinizam

Pokrajinski odbor DSS saopštio je da je "politički cinizam da se javnosti i građanima Srbije predstavlja kako su Srbi sami uklonili barikade" s mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

To je, ističe DSS, "gnusna laž imajući u vidu da je ceo posao u cik zore, pre svanuća odradila građevinska operativa iz južnog dela Kosovske Mitrovice, uz snažno obezbeđenje pripadnika KFOR, EULEKS policije i specijalne ROSU jedinice iz sastava kosovske policijske službe.
Uklanjanje barikade sa mosta na Ibru rezultat je dogovora premijera Srbije Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel", navodi se u saopštenju Pokrajinskog odbora DSS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: