Pogledajte rešenje testa iz srpskog

Beograd -- Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je, na početku polaganja završnog ispita za osmake, da je mala matura veliki ispit zrelosti za sve nas.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Iz Ministarstva poručuju da se đaci iz poplavljenih područja neće upisivati preko predviđenih kvota.

Ako ne pokažu rezultat za školu koju žele da upišu, to ne znači da će đaci iz poplavljenih područja moći da se upisuju preko predviđene kvote, rekao je novinarima pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević.

Verbić je sa saradnicima posetio OŠ "Miloš Crnjanski" na Čukarici, gde je učenicima poželeo uspeh i dao im nekoliko saveta. On je potom novinarima rekao da su ovog puta bezbednosne procedure mnogo oštrije i da je za sada sve regularno, izrazivši uverenje da će na kraju nedelje to biti jedna "uspešna priča".

Đaci osmog razreda osnovnih škola počeli su polaganje završnog ispita - male mature, koje će trajati tri dana. Danas su polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Budući srednjoškolci u utorak polažu tekst iz matematike, a u sredu novouvedeni kombinovani test s pitanjima iz pet predmeta - bilogije, fizike, hemije, istorije i geografije.

Testove obezbeđuje policija. Oni su spakovani u sigurnosne kese i kutije, sa šiframa, i dopremaju se do punktova. Štampani su u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i to za svaki ispit oko 70.000 listića.

Ispiti sva tri dana počinju u 10h i trajaće 120 minuta. Matematika i srpski (maternji) nose po 16 bodova, a kombinovani test osam bodova.

Preliminarni rezultati biće objavljeni 20. juna, a konačni 26. juna.

Predaja popunjenih lista želja trajaće 27. i 28. juna. Od 6. jula počeće raspoređivanje učenika po školama, a upis u prvom krugu 7. i 8. jula. Drugi krug traje od 7. do 10. jula.

Pored poena na završnom testu, za upis u srednju školu boduje se i uspeh od 6. do 8. razreda, koji nosi maksimalnih 60 poena.

Pogledajte rešenje testa koje je objavljeno na sajtu Ministarstva prosvete:

.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 278 idi na stranu