NATO: Rusija nas smatra suparnikom

Madrid -- Severnoatlantski savez (NATO) priprema mere za pomoć Ukrajini u odbrani u pat poziciji sa Rusijom, rekao je generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen.

Izvor: Tanjug
Podeli

Rasmusen je dodao da se NATO mora prilagoditi situaciji u kojoj ga Moskva posmatra kao suparnika.

"Moramo se adaptirati na činjenicu da nas Rusija sada smatra suparnikom", rekao je Rasmusen u intervjuu za španski dnevnik "Pais".

Prema njegovim rečima, NATO priprema paket pomoći koji će predstaviti ministrima spoljnih poslova svojih zemalja-članica krajem ovog meseca, koji uključuje pomoć Ukrajini u reformi resora odbrane i modernizaciju ukrajinskog vazduhoplovstva, preneo je Rojters.

Britanska agencija podseća da je iz vrha vojne komande NATO-a rečeno da Alijansa i njene zemlje-članice razmatraju zahtev Ukrajine za pomoć koja podrazumeva od pomoći u komunikacijama i obuci do naoružanja.

Međutim, svaka pomoć NATO-a verovatnije će biti pre savet nego oprema, a zvaničnici Saveza saopštavaju da nema oružja za isporuku i da će svaka odluka o ponudi naoružanja Ukrajini biti na individualnim saveznicima.

Ipak, navodi Rojters, paket pomoći mogao bi olakšati Ukrajini da učestvuje u zajedničkim vežbama a Rasmusen nije odbacio mogućnost da pojedinačne članice mogu da učestvuju u manevrima na ukrajinskom tlu.

Kijev optužuje Moskvu za separatistički ustanak na istoku Ukrajine, gde je povećan broj žrtava nakon što su u subotu proruske snage oborile avion ukrajinske avijacije, a napetost je visoka i zbog pripajanja Krima Rusiji.

NATO je razjasnio da nema planove za vojno mešanje u Ukrajini, ali je poslao borbeni avion i brodove na istok Evrope i Rasmusen je rekao da se razmatraju dugoročne mere za osiguranje zaštite saveznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 516 idi na stranu