Lavrov stiže u Srbiju u ponedeljak

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovaće sutra u dvodnevnu posetu Srbiji.

Izvor: B92

Nedelja, 15.06.2014.

16:35

Default images

Najavljujući susrete Lavrova sa najvišim srpskim zvaničnicima, rusko ministarstvo spoljnih poslova navodi da će se razgovarati o strateškom partnerstvu dve zemlje, ekonomskoj saradnji i izgradnji gasovoda Južni tok.

Pred ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim i srpskim državnim vrhom - predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem nalazi se dug spisak tema za razgovor. Razgovaraće se o svim aspekitma bilateralne saradnje, uključujući i o gasovodu Južni tok, čiji prekid izgradnje traži Evropska unija.

"Američka agencija Blumberg piše da je tom odlukom Putin poražen. Mislim da će se ovom posetom pokazati da je Rusija prisutna na Balkanu", smatra analitičar Predrag Simić.

U saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova, a uoči posete, navodi se da će Lavrov posebnu pažnju posvetiti "unapređenju političke saradnje" a u skladu sa Deklaracijom o strateškom partnerstvu, koju su prosle godine potpisali predsednici Nikolić i Putin.

Genadij Sisojev, urednik spoljne redakcije Komersanta i ekspert za Balkan ističe da je poseta Lavrova Srbiji veoma bitna za Moskvu o čemu govori i to da ruski ministar, prema saznanjima Komersanta, u Srbiju dolazi ranije nego što je to provibitno planirano ne bi li usaglasila određene stavove o realizaciji Deklaracije o strateškom partnerstvu, ekonomskim pitanjima i humanitarnom centru u Nišu. Sisojev ističe da Rusiji u ovom trenutku odgovora sadašnji uzdržani stav Beograda oko pripajanja Krima, sukobu u Ukrajini i sankcijama EU prema Rusiji ali da će tražiti jasnu poziciju oko dalje sudbine Južnog toka.

Analitičar Predrag Simić smatra da će se se Srbija naći u jednoj delikatnoj ulozi u vezi sa dešavanjima u Ukrajini u trenutku predsedavanja OEBS-om.

Poseta Sergeja Lavrova počeće obilaskom Groblja oslobodilaca Beograda i Spomenika sovjetskim vojnicima koji su učestvovali u toj operaciji, a drustvo če mu praviti sef diplomatije Ivica Dačic.

Tim činom, poručuju iz kabineta ruskog diplomate, počinje čitav niz manifestacija u vezi sa stogodišnjicom od početka Prvog svetskog rata i 70-godišnjicom od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, koje će dve zemlje zajednički obeležavati.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin izjavio je danas da predstojeća poseta Beogradu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova nije obična poseta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: