Lavrov: SAD da utiče na Ukrajinu

Moskva/Berlin -- Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da bi SAD trebalo da upotrebe svoj uticaj na Kijev da se zaustavi nasilje na jugoistoku Ukrajine.

Izvor: Tanjug
Podeli

Lavrov je u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, diskutujući o ukrajinskoj krizi, naglasio da momentalno moraju da se obustave kaznene operacije na jugoistoku Ukrajine, prenela je agencija Itar Tass.

Uprkos garancijama Kijeva, krvoproliće se nastavlja, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Vojne operacije, artiljerijski i vazdušni napadi na naselja doveli su do gubitka velikog broja života i do provokacija na granici sa Rusijom, navelo je ministarstvo.

Lavrov i Keri su razgovarali o Ukrajini u kontekstu međunarodnih napora da se zaustavi nasilje i započne dijalog zasnovan na mapi puta OEBS i dogovora u Ženevi 17. aprila.

Šef ruske diplomatije izrazio je očekivanje da Vašington upotrebi svoj uticaj u cilju stvaranja povoljnih uslova za pronalaženje prihvatljivog rešenja za obe strane o isporuci gasa, a razgovarali su i o efektima Sporazuma o pridruživanju između EU i Ukrajine.

Keri je obećao da će lično da posveti pažnju tim temama, saopštilo je rusko ministarstvo.

U međuvremenu, situacija u Ukrajini bila je u fokusu telefonskog razgovora između predsednika Rusije Vladimira Putina, njegovog francuskog kolege Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Kako je saopštila pres služba Kremlja, telefonski razgovor vodio se na incijativu zapadnih partnera.

Nemačka vlada je saopštila da je Merkelova izrazila zabrinutost zbog obaranja ukrajinskog vojnog aviona, pri čemu je poginulo 49 ljudi, naglašavajući da taj incident ilustruje hitnost prekida vatre, prenosi Rojters.

U odvojenom saopštenju francuske vlade, Jelisejska palata naglašava važnost prekida vatre u istočnoj Ukrajini.

Merkelova je apelovala na Rusiju da efikasno kontroliše granicu prema Ukrajini i stopira slanje oružja i boraca preko nje, kao i da iskoristi svoj uticaj kod proruskih snaga kako bi se okrenuli primirju.

Rusija negira da stoji iza ustanka u istočnoj Ukrajini, u kojem je od aprila poginulo mnoštvo ljudi, ali ju je američki Stejt department juče oprtužio za slanje tenkova, drugog teškog naoružanja i raketnih lansera proruskim snagama.

U telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom, Merkelova i Oland su izrazili nadu da će današnji pregovori između Ukrajine i Rusije u Kijevu oko cene gasa biti uspešni, tako da se spreči eventualno prekidanje isporuka ovog energenta Ukrajini, a preko nje i zapadnoj Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 516 idi na stranu