"Jugoistok UKR brani svoja prava"

Rešavanje krize u Ukrajini moguće je samo putem direktnih kontakata s predstavnicima jugoistoka Ukrajine koji pokušavaju da odbrane svoja prava, izjavio Lavrov.

Izvor: B92

Subota, 14.06.2014.

13:55

Default images

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov dodaje da je, međutim, dijalog nemoguć uz artiljerijsku paljbu i udare borbene avijacije.

Lavrov je u intervjuu za emisiju "Postskriptum" na TVC rekao da na Zapadu i dalje pokušavaju situaciju da predstave kao "neophodnost rešavanje problema između Rusije i Ukrajine, zatvarajući oči pred tim da su suština krize problemi vezani za nesposobnost vlasti u Kijevu da uspostave dijalog ispunjen poštovanjem sa građanima koji žive na jugoistoku", preneo je Itar-Tass.

Ruski ministar inostranih poslova je rekao da su građani na jugoistoku Ukrajine odbacili kao neprihvatljiv "državni prevrat i snažno bili revoltirani pokušajima da se usvoje zakoni protiv upotrebe ruskog jezika, čime se krše prava ruskojezičnog i ruskog stanovništva".

"Umesto da se pruži tim ljudima ruka, da ih pozovu za pregovarački sto i dogovori se kako da žive dalje u zemlji svi oni koji tamo sada žive, nastavlja se sa vojnom operacijom", rekao je Lavrov, podsećajući da je ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao da će prekinuti operaciju i zalagati se za dijalog i deeskalaciju.

Pritom, za kontakte koji su ostvareni u Kijevu uz učešće predstavnika OEBS ruski ministar je rekao da su nedovoljni.

"Važno da se kontakti uspostave direktno sa tim ljudima koji žele da brane svoja prava na jugoistoku Ukrajine", rekao je šef ruske diplomatije i dodao da je prioritetan zadatak prekid "kaznene operacije".

Potom je, kako je kazao, potrebno koncentrisati se na ispunjenje odredbi Ženevske izjave od 17. aprila i "mape puta" koju je izradilo švajcarsko predsedništvo OEBS-a i koju je predstavio predsednik Švajcarske Didije Burkhalter tokom posete Moskvi početkom maja.

Lavrov je, kako prenosi RIA Novosti, rekao da tokom dijaloga svih regiona Ukrajine treba doći do saglasnosti o putevima decentralizacije vlasti i o tome šta treba uraditi da bi građani mogli da biraju gubernatore, žive i rade i vaspitaju decu na jeziku kojem žele.

"Može se svati kako bilo - federalizacija, decentralizacija. Važna je suština, a ne naziv", rekao je Lavrov, ponavljajući da je prvi korak prekid vojne operacije.

Ruska agencija podseća da je Porošenko u prvom nastupu posle inauguracije za predsednika rekao da će Ukrajina ostati unitarna država, da se 2014. planira decentralizacija, a da federalizacije neće biti.

Lavrov je u intervjuu, takođe, rekao da nepravedno nazivati teroristima ljude koji se brane od kriminalaca i Desnog sektora.

"Kako je moguće nazivati teroristima ljude koji štite svoje kuće i naselja od naoružanih ljudi: vojske, nacionalne garde, koju su u znatnoj meri formirani od strane Desnog sektora i jednostavno kriminalaca", upitao je Lavrov.

"To je nepravedno i nije put koji će dovesti do dostizanja saglanosti u Ukrajini", rekao je šef ruske diplomatije.

Podsetimo, četrdeset devet ukrajinskih vojnika poginulo je danas pošto su protekle noći proruske snage oborile transporter "Iljušin-76".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: