Ukrajinske snage zauzele Mariupolj

Ukrajinske snage povratile su kontrolu nad Mariupoljom i razvile nacionalnu zastavu na glavnoj administrativnoj zgradi, saopštio je ukrajinski ministar Avakov.

Izvor: Tanjug

Petak, 13.06.2014.

09:40

Default images

"U 10.34 (po lokalnom vremenu), ukrajinska zastava je razvijena nad Gradskom skupšinom u Mariupolju", naveo je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov na Fejsbuku, prenela je agencija Rojters.

Prethodno je javljeno da je ukrajinska vojska opkolila Mariupolj, lučki grad pod kontrolom proruskih snaga, i da su u toku borbe između te dve sukobljene strane.

Osim ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova i proruske snage su potvrdile informaciju da su borbe u toku i navele da su petorica njihovih boraca ubijena.

Lider ukrajinske Radikalne partije Oleg Ljaško rano jutros saopštio je da su započeli sukobi u Mariupolju, preneo je Glas Rusije.

"U Mariupolju sam. Započele su (vojne) operacije. Kao odgovor na zahtev da polože oružje, (oni) su otvorili vatru na naše snage", napisao je Ljaško na svom fejsbuku.

Ljaško je rekao da je ranjen jedan ukrajinski vojnik i da se čuje artiljerijska paljba i eksplozije.

On je apelovao na građane da ne izlaze iz svojih kuća.

Vozilo Denisa Pušilina, šefa samoproglašene Narodne Republike Donjeck razneseno je u Donjecku. U eksploziji je jedna osoba poginula, a jedna je ranjena.

U sukobima na istoku Ukrajine od sredine aprila na desetine ljudi je poginulo.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je na obustavu vatre i založio se za pronalaženje rešenja za tešku humanitarnu krizu kao i za održavanje svenacionalnog dijaloga o budućnosti Ukrajine.

Rusija je u četvrtak podnela Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija novi nacrt rezolucije o ukrajinskoj krizi.

Dokumentom se poziva na zaustavljanje nasilja, početak mirovnih pregovora i uspostavljanje humanitarnih koridora kako bi civilima bilo omogućeno da odu sa teritorije gde je u toku vojna operacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: