OEBS spreman za dijalog u Ukrajini

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) spremna je da prati i učestvuje na pregovorima između pobunjenika na istoku Ukrajine i kijevskih vlasti.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.06.2014.

16:01

Default images

"Mi ćemo kontrolisati taj proces, pratiti ga i učestvovati u njemu", izjavio je generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer tokom posete Rostovskoj oblasti, odgovarajući na pitanje o tome ko će garantovati da neće biti ubijeni ukoliko polože oružje, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, radi povratka mirnom životu u Ukrajini je potrebno primirje.

Zanijer je dodao da su i posmatrači OEBS-a žrtve situacije i naveo da je, između ostalog, izgubljena komunikacija sa dve grupe u Luganskoj i Donjeckoj oblasti.

Ruska agencija podseća da su dve grupe posmatrača OEBS-a uhvaćene na jugoistoku Ukrajine krajem maja i da se i dalje vode kao nestali.

Zanijer je, takođe, istakao da rešenja za situaciju treba da poteknu od naroda.

"Nema jednog jedinstvenog rešenja koje bi mogla predložiti međunarodna zajednica za izlaz iz ove situacije. Rešenje moraju da predlože ljudi, ono treba da potekne od naroda", rekao je on.

Zanijer je istakao ulogu crkve, koja treba ljudima da pošalje poruku da treba da polože oružje i vrate se mirnom životu.

"Uloga crkve u rešavanju konflikta je vrlo velika, jer vi komunicirate direktno, pomažete im da izdrže", rekao je Zanijer odgovarajući jereju Evgeniju Osjaku na molbu za pomoć u prekidu vojnog konflikta.

Takođe, generalni sekretar OEBS-a je predložio održavanje okruglih stolova uz učešće dva bivša predsednika Ukrajine - Leonida Kučme i Leonida Kravčuka, i predstavnika narodnog ustanka.

Itar-Tas s prenosi izjavu Zanijera da krivci za zločine ako su počinjeni u Ukrajini treba da budu kažnjeni.

"Mi pokušavamo da pomognemo ljudima da polože oružje ali OEBS ne može time da se bavi, time treba da se bave vlasti", rekao je on.

Zanijer je u razgovoru sa izbeglima objasnio zašto međunarodna zajednica ne priznaje rezultate referenduma o samoopredeljenju u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

"Postoje pravila međunarodne zajednice koji regulišu celovitost zemlje. Referendum treba da bude održan u skladu sa Ustavom zemlje. Inače bi svaki čovek ili svaka porodica mogli da održe svoj referendum", rekao je generalni sekretar OEBS-a.

Itar-Tas navodi da je razgovor sa izbeglicama koji žele prekid borbi i povratak kući, trajao skoro sat vremena i da je bilo povišenih tonova.

Prema RIA Novosti, izjava Zanijera da predsednik Ukrajine Petro Porošenko želi progres za zemlju i da je spreman da za to uloži sve napore izazvala je proteste među izbeglicama u kampu "Dmitrijadovski", koji su u sali uzvikivali da Porošenko nije njihov predsednik i da ga oni nisu birali.

Vlada Rostovske oblasti ranije je saopštila da je već približno 70.000 ljudi Ukrajine ušlo u Rusiju preko te oblasti od početka borbi, od kojih je 35.000 ostalo na rostovskoj teritoriji.

Vlasti Donjecke i Luganske oblasti na granici s Rusijom saopštili su da je približno 40 odsto žitelja napustilo Slavjansk tokom sprovođenja specijalne operacije ukrajinske vojske a da je iz Donjecka otišlo 15.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: