Rusija predložila rezoluciju o UKR

Moskva -- Rusija je predložila Savetu bezbednosti UN nacrt rezolucije o situaciji u Ukrajini sa pozivom za ispunjenje "mape puta" koju je sačinio predsedavajući OEBS-a.

Izvor: Tanjug
Podeli

To je danas najavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

U predlogu se izražava duboka zabrinutost zbog inteziviranja neprijateljstava i ubijanja civila na istoku Ukrajine, gde se vladine snage dva meseca bore protiv proruskih separatista.

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin rekao je da je ovaj predlog rezolucije zamena za nacrt od 2. juna. U dokumetu se ne potvrdjuje suvernitet i teritorijalni integriutet Ukrajine, što je osnovni zahteva Zapada posle ruske anaksije ukrajinskog poluostrva Krim.

"Naložili smo našem ambasadoru u Njujorku Vitaliju Čurkinu da preda SB UN nacrt rezolucije o situaciji u Ukrajini, jer sve veću zabrinutost izaziva odsustvo bilo kakvog napretka u naporima za prekid nasilja, prekid borbenih dejstava, počev od prekida kaznene operacije", rekao je ranije Lavrov.

"U toj rezoluciji koncentrisali smo se na neophodnost težnji ka tome da ukrajinske strane počnu ispunjavanju mape puta predsedavajućeg OEBS-a, pripremljene na osnovu Ženevske izjave od 17. aprila i predstavljene posle pregovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom", rekao je ruski ministar, a preneo je Itar-Tas s.

Prema njegovim rečima, to je vrlo važan momenat, jer su na delu "pokušaji da se odstupi od uravnoteženog i pravednog karaktera principa iz mape puta" i "promocija nekih jednostranih planova koji neće uvažavati interese jugoistoka Ukrajine".

"To su opasni pokušaji jer samo ravnopravan dijalog, samo potpuno uvažavanje interesa svih regiona Ukrajine bez izuzetka, između ostalog i tokom ustavne reforme, mogu da osiguraju stabilnost i jačanje ukrajinske državnosti, koja je u najdubljoj krizi", rekao je Lavrov.

Ruska državna agencija, istovremeno, iz Beča je izvestila da je Moskva predala na razmatranje Stalnom savetu OEBS-a nacrt rezolucije o podršci "mapi puta" o regulisanju krize u Ukrajini, koje je formulisala Švajcarska kao zemlja predsedavajući.

"Smatramo da bi usvajanje takve rezolucije poslužilo kao stabilizirajući momenat", rekao je stalni predstavnik Rusije pri Organizaciji, Andrej Kelin.

Moskva traži reagovanje na korišćenje zabranjene municije

Stalni ruski predstavnik u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin pozvao je danas medjunarodnu zajednicu da reaguje na korišćenje zabranjene municije u Ukrajini.
On je posebno govorio o projektilima sa belim fosforom koje koristi ukrajinska armija, prenela je ruska novinska agencija Itar-tas s.

Mislimo da medjunarodna zajednica treba da obrati pažnju na zabranjenu municiju koju koristi ukrajinska armija u borbama. Mi smo veoma zabrinuti zbog toga, rekao je Čurkin.

Čurkin je rekao da je ovo pitanje uključeno u nact rezolucije o situaciji u Ukrajini koji je Rusija predala Savetu bezbednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 516 idi na stranu