“Politička volja za ljudska prava“

Bern -- Politička volja države i partnerstvo sa civilnim društvo ključno je za obezbeđivanje ljudskih prava, ocenjeno je na konferenciji OEBS-a u Bernu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Politička volja države i istinsko partnerstvo s civilnim društvom, neophodni su kako bi oni koji se bore za ljudska prava mogli efikasno da igraju svoju ulogu u obezbeđivanju i promovisanju poštovanja ljudskih prava, osnovnih sloboda, demokratije i vladavine zakona u zemljama OEBS-a, saopštili su učesnici konferencije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Dvodnevnu međunarodnu konferenciju o zaštiti boraca za ljudska prava u kojoj su učestvovali eksperati za ljudska prava kao i predstavnici civilnog društva iz članica OEBS-a, organizovali su Švajcarska koja 2014. predsedava OEBS-om i Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), uz podršku Srbije koja preuzima predsedavanje OEBS-u 2015. godine.

Na otvaranju konferencije, predsedavajući OEBS-a, sef švajcarske diplomatije Didije Burkhalter, naglasio je ulogu političke volje u odbrani zaštitnika ljudskih prava.

"Implementacija normi ljudskih prava, na prvom mestu i iznad svega, zahteva jednu stvar: političku volju. Dozvoliti da se čuju glasovi zaštitinika ljudskih prava i civilnog drustva - čak i ako ti glasovi nisu prijatni - je osnova za dobro funkcionisanje demokratije", naglasio je Burkhalter.

"Ti miškarci i žene koji rade na tome da poboljšaju svest i poštovanje ljudskih prava, često na sebe preuzimaju rizik da pomognu svojim sugrađanima da žive dostojanstveno. Potrebna im je podrška koju zaslužuju", dodao je Burkhalter.

Savetnik predsednika Srbije i bivši šef srpske diplomatije Ivan Mrkić, naglasio je ulogu OEBS-a, u pružanju podrške zemljama učesnicama i odbrani ljudskih prava.

"Sprečavanje tenzija i nemira izazvanih kršenjem svih vrsta ljudskih prava, prvi je korak u postizanju mira i bezbednosti za sve u OEBS-u. Naša organizacija može da postigne taj cilj i za to ima odgovarajuća sredstva", istakao je Mrkić.

"Na primer ona može da pomogne u usvajanju nediskriminatorskih zakona i uspostavljanju potpuno demokratskih institucija, kao i u nadzori i izveštavanju o njihovom funkcionisanju", dodao je Mrkić.

U svom obraćanju, specijalni predstavnik EU za ljudska prava Stavros Lambrinidis, rekao je da ljudska prava nikad nisu predstavljala borbu između različitih kultura, već u okviru njih i dodao da su ljudska prava oduvek bila univerzalni jezik nemoćnih protiv relativizma moćnih.

Direktor Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Janez Lenarčič, rekao je da veruje da je ključ uspeha na ovom polju stvarno partnerstvo o kojem govori Dokument iz Budimpešte od pre 20 godina, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 516 idi na stranu