Tanji Miščević nagrada "Duga"

Dobitnica nagrade "Duga" koja se dodeljuje za doprinos borbi protiv homofobije je šefica pregovaračkog tima Srbije u procesu pristupanja EU Tanja Miščević.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 09.06.2014.

18:30

Default images

Nagradu "Duga" po drugi put dodeljuje Gej-strejt alijansa, a prošlogodišnji dobitnik bilo je Ministarsvo unutrašnjih poslova.

U obrazloženju žirija, koje je pročitao glavni odgovorni urednik agencije Beta Ivan Cvejić na današnjoj ceremoniji u skupštini Beograda, napominje se da je "odluka žirija bila nedvosmislena zbog zapaženog i javnog zalaganja za poštovanje ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji i širenja svesti o toleranciji prema LGBT zajednici".

"Tanja Miščević je više puta u svojim javnim nastupima ukazivala na značaj smanjenja diskriminacije i povećanja tolerancije prema LGBT populaciji, uvek u afirmativnom smislu. Nedvosmisleno i javno je podržala održavanje Parade ponosa 2013. i najavila svoj dolazak", navedeno je u obrazloženju.

Žiri je ocenio i da Miščevićeva temi prava LGBT populacije pristupa na sistematičan i strateški način, i zato je pokrenula i saradnju s mnogim ministarstvima, motivišući ih da zajedno rade na ostvarivanju ciljeva koji su važni za proces evrointegracija Srbije, kao i za društvo u celini.

Tanja Miščević je i inicijator mnogih aktivnosti koje treba da unaprede prava LGBT zajednice, a među njima je i priprema konkretnog plana u toj oblasti.

Zahvalivši na priznanju, ona je istakla da ova nagrada predstavlja priznanje za sve ono što predstoji Srbiji.

"Predstoji usklađivanje sa evropskim standardima i vrednostima. Prava manjina su ključna stavka na tom putu", kazala je Tanja Miščević.

Ona je istakla da svi ponekad mogu biti manjina i svačija prava mogu biti ugrožena, pa zato treba istrajati u toj borbi.

"Vidimo se na Paradi", poručila je Miščevićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: