Naša politika - da budemo uz Berlin

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je pred posetu Berlinu da Srbija želi da bude pouzdan saveznik Nemačke.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.06.2014.

10:47

Default images

Premijer je rekao i da je počastvovan pozivom nemačke kancelarke Angele Merkel.

Kao predstavnici Srbije ponašaćemo se "odgovorno ozbiljno" i ono što smatramo našom najvažnijom porukom jeste da će Srbija biti pouzdan saveznik Nemačkoj, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije uoči njegove posete Nemačkoj 11. juna.

"Teško je imajući u vidu snagu Srbije i Nemačke, ali želja je Srbije i to govorimo bez stida, da bude saveznik Nemačke, što ranije Srbija nije umela i nije znala. To jeste poltiika Vlade Srbije i politika ove zemlje. To je važno za našu zemlju u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu", rekao je premijer, dodavši da bi svako želeo da bude prijatelj i saveznik Nemačke.

On je najavio i da će tokom juna i jula imati čitav niz sastanaka sa premijerima više evropskih zemalja i drugim zvaničnicima, a da će u Srbiju 29. juna doći predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

"Jun i početak jula biće meseci spoljnopolitičkih aktivnosti kakvih nije bilo u toku poslednje decenije. Za nas je, naravno, najvažniji susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel", rekao je Vučić na konferenciji za novinare uoči puta u Berlin.

Premijer je kao jedan od najvažnijih događaja u narednom periodu označio srpsko-nemački biznis forum 30. juna, koji će otvoriti, sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Frank-Valterom Štajnmajerom. On je, takođe, najavio da će 3. jula boraviti u Parizu, gde će se sastati sa francuskim premijerom Manuelom Valsom, da će u Rumuniji boraviti u dvodnevnoj poseti tokom koje će razgovarati sa rumunskim premijerom, kao i sa premijerima Gruzije, Moldavije, Češke i Slovačke, koji će se tamo naći.

Očekuju ga takođe i susreti sa premijerima iz zemalja regiona - slovenačkom premijerkom Alenkom Bratušek, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Očekuje se i održavanje zajedničkih sednica vlada sa tim zemljama. "Sutra će u Beogradu boraviti šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu, a posle njega i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. I sa njima ću, takođe, razgovarati", rekao je Vučić.

Tema Ukrajina, Priština...

On je na pitanja o stavu prema Ukrajini i Rusiji rekao da što se nas tiče to nije ključna tema za nas i "da smo mi mali igrači" za te odnose a da će ukoliko to pitanje bude pokrenula nemačka kancelarka izneti stav Srbije. Premijer je rekao da smo spremni da razgovaramo i o reformama, stabilnosti zapadnog Balkana, razgovorima sa Prištinom, borbi protiv kriminala i korupcije...

On je naveo da želi da čuje sugestije ili primedbe kancelarke Nemačke na ono što Srbija radi i da će na to i odgovoriti. "Da li će to biti potvrdno ili odrečno zavisi od predloga Merkel", naveo je Vučić.

Vučić je, na pitanje o razgovorima sa Prištinom, rekao da nam je to nešto što nam je postavljeno kao neka vrsta uslova za evropske integracije pre tri- četiri godine i da je zahvalan Angeli Merkel što je u video poruci navela da poštuje držanje reči novog rukovodstva Srbije i ostvarenja onoga što je bilo dogovoreno, a što neka ranija rukovodstva nisu sprovela.

"Naravno da će to biti jedan od tema. Da li je za nas to lako - nije, ali je to naša obaveza. Ono što kažem da ćemo da učinimo mi ćemo da učinimo kao i ono što kažem da nećemo da učinimo - nećemo. Srbija mora da ima svoju reč, Srbija mora da bude pouzdan partner i to je najvažnija stvar", rekao je Vučić.

250.000 dinara za oštećene kuće

Tanjug
Predsednik Vlade Srbije takođe je obećao da će domaćinstva, kojima su kuće značajnije oštećene u nedavnim katstrofalnim poplavama dobiti po 250.000 dinara, kao i da će se nekima, u meri u kojoj je to moguće, pomoći u nabavci aparata za domaćinstvo i nameštaja. To će, kako je rekao, biti velika pomoć i podrška Vlade Srbije.

Vučić je istakao da je na teritoriji Obrenovca, na primer, bilo angažovano na hiljade vojnika i da je iz te beogradske opštine do sada izneto 17.000 tona smeća. Vučić, koji je će popodne obići tu beogradsku opštinu, najavio je da se očekuje stavljanje u funkciju kolektora, kao i da je zahvalan Nemačkoj na specijanim cevima koje je, kao pomoć, uputila u Srbiju.

Najavio i da će već naredne sedmice početi obnova svih puteva - lokalnih, regionalnih, magistralni, prvog i drugog reda... "Obnova svih puteva mora da bude završena do septembra i za to su pronađena značajna finansijska sredstva, najmanje 40 miliona evra", rekao je Vučić.

Takođe, premijer je najavio da će naredne sedmice biti započeta i izgradnja kuća koje su potpuno srušene u nedavnim katastrofalnim poplavama. On je napomenuo da tu ima nekih proceduralnih problema, ali da će se sa izgradnjom krenuti i dodao: "Videćete, Vlada Srbije će u tome uspeti".

Premijer je zamolio sve građane da poštuju pomoć koju je Srbija dobila, a posebno pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su najviše pomogli u novcu, ali i u svim drugim materijalima. "Oni sada grade 50 kuća i u septembru još toliko. To je ogroman novac koji oni ne daju samo zato što Srbiju doživljavaju kao prijateljsku zemlju", rekao je premijer.

Nadam se da će 100 godina biti mira

Povodom obeležavanja 100-godišnjice od izbijanja Prvog svetskog rata, Vučić je rekao da Srbija nema pravo da zaboravi svoje junake i velika dela iz prošlosti, ali da se nada da će narednih sto godina biti godine mira.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu najavio da će sutra razgovarati sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a da će o obeležavanju te godišnjice u petak biti održan sastanak na kojem će, pored njega i Dodika, biti i režiser Emir Kusturica, i ministri kulture i spoljnih poslova - Ivan Tasovac i Ivica Dačić.

"Srbija se ne stidi svoje prošlosti, već se ponosi", poručio je Vučić, napomenuvši da je Srbija u svetu poznata ne samo po Novaku Đokoviću, već i da je svojevrsni šampion u broju ratova.

"Nadam se da ćemo u Srbiji u budućnosti imati 100 godina mira, da će Srbija biti ekonomski uspešna, a da ćemo za decu obezbediti dobru budućnost", zaključio je Vučić.

Nikolić obavlja predsedničke dužnosti

Upitan na konferenciji za novinare da prokomentariše to što će se Nikolić sastati sa Lukašenkom u istom danu kada će Vučić u Berlinu razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, što prema pisanju medija predstavlja podrivanje Vučićeve posete, on je odgovorio:

"Tomislav Nikolić obavlja svoje predsedničke dužnosti u skladu sa Ustavom. Ja ću tada biti u Nemačkoj dva dana i to je sve što mogu da kažem", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

227 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: