Utisak: Ima pritisaka na medije

Sloboda medija se suočava sa ozbiljnim problemima, rekla je u Utisku nedelje Pola Tidi, zamenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji.

Izvor: B92

Nedelja, 08.06.2014.

22:05

Default images

Ona je dodala da očekuje da će se to uskoro promeniti na bolje.

„Mi radimo u okviru našeg mandata na jačanju slobode medija i sa tim u vezi radimo kako sa Vladom Srbije, tako i sa nevladinim organizacijama i novinarskim udruženjima. Vlada se obavezala da će usvojiti tri važna zakona i očekujem da ćemo vrlo brzo videti da će doći do unapređenja slobode medija“, rekla je Pola Tidi.

Tidi je rekla je da se ta organizacija neće izviniti srpskom premijeru Aleksandru Vučiću i ocenila da u Srbiji ima problema s medijima.

"Niko nas nije pitao da se izvinimo, niti tako nešto možemo da ponudimo", rekla je ona.

Ona je rekla i da ne može da govori u ime Dunje Mijatović, predstavnice za slobodu medija koja je uputila pismo u kojem kritkuje Vladu Srbije zbog pritisaka na medije.

„Verujem da u jednom konstruktivnom razgovoru Dunja Mijatović i premijer Vučić to rešili", rekla je Tidi.
Pola Tidi
Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije i glavni urednik Politike, zamerila je OEBS-u zašto nije reagovao pre nekoliko godina kada je tadašnja vlada usvojila jedan sporan Zakon o informisanju.

„Što se tiče cenzure, ja imam jedno široko shvatanje tog pojma. Cenzure ima, ima samocenzure, država strahovto utiče na medije. Tajkuni pritiskaju medije jer žele da se dopadnu državi i žele da se dopadnu vlastima“, navela je Smajlović.

Pola Tidi je istakla da je važno da se svi slažemo da problem postoji i da OEBS želi da pomogne vladi da problem bude rešen.

"Postoje određeni izazovi u smislu slobode izražavanja i slobode medija. Prisutna je autocenzura, troje ljudi je privedeno zbog svojih status na Fejsbuku i to je razlog za zabrinutost", navela je Tidi.
Jovo Bakiæ
Sociolog Jovo Bakić smatra da je stanje zabrinjavajuće i da nikada nismo imali ovakve slučajeve obaranja sajtova.

„Još kad pogledate kako su televizije izveštavale o tome i indicijama da je doktorat ministra policije Nebojše Stefanovića plagijat, vidite da se tu nešto dešava", rekao je Bakić.

Komentarišući, kontra argument predstavnika valsti da nema govora o cenzuri jer se u medijima i čuje kritika na račun vlasti, Bakić kaže:

„Ako imate pet televizija sa nacionalnom frekvencijom, a četiri autorke emisije u kojma se može čuti opozicioni stav to je nenormalna situacija. Sve to imate na kašičicu", istakao je Bakić.

Bakić se složio da Ljiljanom Smajlović da OEBS nema iste aršine u svakom trenutku.

"Vučića niko nije kritikovao pre mesec dana, a isto je radio. Ovde je bitan spoljnopolitički kontekst, a to je pitanje Ukrajine, i to ne možemo zanemariti“, rekao je Bakić.
Ljiljana Smajloviæ
Ljiljana Smajlović smatra da ima pritisaka na Srbiju da uvede sanckije Rusiji zbog Ukrajine i da u tom svetlu bi trebalo gledati i reakciju OEBS-a.

„Da je Srbija uvela sankcije Rusiji OEBS bi bolelo uvo da li je neki sajt Telepromter dostupan na internetu ili ne. Možda bi čak bili protiv njega. Taj sajt je, podsetiću vas, Savet za štampu kaznio na zahtev Šer fondacije jer je kršio etički kodeks", rekla je Smajlović.

Ona je dodala da OEBS treba da se bori i za Telepromter, ali da onda svi budu isto tretirani.

Jovo Bakić kaže da je zanimljivo da se u nemačkim medijima u poslednje vreme pojavljuju kritički tekstovi o Vučiću i da to nagoveštava promenu stava zapada prema njemu.

„To govori da je do sada trajala neka vrsti „medenog meseca" Vučića i sa zapadnim medijima i zapadnim političarima i to se sada menja. Aleksandar Vučić oko Ukrajine nije poslušan. On smatra da je na pitanju Kosova izašao u susret svetskim silama i da je sada u stanju da vodi nezavisnu politiku kada je u pitanju ukrajinska kriza. Sada dobija signale da će to biti teško izvodljivo“, smatra Bakić.

Zamenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji Pola Tidi istakla je da stavovi OEBS-a nemaju nikakve veza niti sa Ukrajinom, niti sa pitanjem Kosova.

„OEBS ima dobru saradnju sa premijerom Vučićem. Imali smo dobru saradnju sa njim i dok je bio potpredsednik vlade i on će dobiti podršku OEBS-a, nikako držanje lekcija. Mi smo ponosni na partnerstvo sa vladom i nevladinim sektorom“, navela je Tidi.

Ona je istekla da je OEBS tu da pomognemo.

„Premijer je rekao da želi da ide putem reformi, a to podrazumeva i usvajanje tri zakona i to je ono na čemu zajedno radimo“, rekla je Tidi.

Autorka Utiska nedelje Olja Bećković rekla je na početku emisije da je bio pozvan i premijer Aleksandar Vučić da učestvuje u emisiji, ali da se nije odzvao. Ona je dodala da je pozvala petoro ministara iz redova SNS, ali da niko od njih nije mogao da dođe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

159 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: