90% Obrenovca sanirano, nema zaraza

Obrenovac -- Epidemiološka situacija u Obrenovcu je pod kontrolom i nema opasnosti od bilo kakvih zaraza i infekcija, izjavio je danas ministar odbrane Bratislav Gašić.

Izvor: Tanjug
Podeli

''Apsolutno je sve po kontrolom i upravo ono što smo uradili od 4. juna do danas je rezultiralo time da nemamo opasnost od bilo kakvih zaraza i infekcija'', rekao je Gašić, kojeg je vlada imenovala za koordinatora aktivnosti na otklanjanju posledica poplava i pružanju pomoći gradjanima u Obenovcu.

On je novinarima, nakon sastanka kriznog štaba u Obrenovcu, rekao da se ubrzano radi i i da je 90 odsto situacija sanirana i dovedena do normale, dodajući da je za četiri dana izneto 8.500 tona kabastog otpada i dodatnih 4.000 na dve deponije sa kojih se smeće vozi za Vinču.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku 90 odsto Obrenovca ima struju, a 100 odsto tehničku vodu.

''Svi sem viših spratova imaju tehničku vodu zbog toga što su se pumpe pokvarile. Dat je nalog da se što pre nabave da bi gradjani i na višim spratovima dobili vodu'', rekao je Gašić.

On je istakao i da kanalizacija funkcioniše u celom Obrenovcu i da su sve centralne ulice oprane, dezinfikovane i sredjene.

Prema njegovim rečima, problem je i što mnogi gradjani tek sada iznose stvari iz svojih poplavljenih kuća.

''Kanalizacija radi. Uradili smo 'baj pas' da može da funkcionise, a danas su krenuli radovi na vraćanju kanalizacije u prvobitno stanje'', rekao je Gašić dodajući da će u narednih šest dana to biti uradjeno.

On je pojasnio i da se u delovima gde je to potrebno koriste cisterne.

Navodeći da se cisterne za fekalnu kanalizaciju vraćaju i po više od 20 puta kako bi se izvukla voda, on je objasnio da je takva konfiguracija terena da je nemoguće propustiti da ona prodje.

Medjutim, on je istakao da tu nije kraj i da ostaje jednako težak deo, a to je obezbedjivanje nameštaja, parketa, podova.

Gašić je apelovao na gradjane Obrenovca da ne skidaju malter i štokove dodajući da će svakome ispred kuće biti dovežen metalni kontejner kako bi grad mogao da funkcioniše.

''Naravno potrebno je da se vrati život u prodavnice'', rekao je Gašić dodajući da se pored kasarne za smeštaj gradjana koji nemaju gde da se vrate pripremaju i sredjuju radničke barake.

On je naveo da veruje da će te barake već sutra biti osposobljene za prijem oko 100 gradjana, dodajući da će u kasarni biti smešteno oko 420 gradjana koji imaju dobre uslove.

Navodeći da je stabilizovana situacija sa dostavom hrane i da nema više redova, on je istakao da se sve što stigne istog trenutka distribuira. Gašić je istakao i da je u Obrenovcu 1.000 pripadnika vojske, koji ostaju sve dok ne privedu kraju zadatak, a to je normalizacija života.

Tehnička voda samo za pranje prostorija i toaleta

Voda iz obrenovačkog vodovoda proizvedena na Postrojenju za preradu vode (PP) "Zabrežje" do daljnjeg se ne može koristiti za piće i pripremu hrane, kao ni za sanitarno-higijenske potrebe, već isključivo za tehničku namenu: pranje prostorija i toaleta, saopštio je večeras Gradski zavod za javno zdravlje.

"Prema informacijama koje smo u prepodnevnim satima dobili od nadležnih iz obrenovačkog vodovoda, snabdevanje električnom energijom postrojenja za preradu vode 'Zabrežje' nije stabilno, što može dovesti do pada pritiska u distributivnom sistemu i usisavanja zagadjenih podzemnih voda", navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu ovu, kao i ostale otežavajuće okolnosti u sistemu vodosnabdevanja: nesigurnost zona sanitarne zaštite, neregulisana kanalizacija, havarisana i nesanirana hidroforska postrojenja u zgradama, mišljenja smo da se voda iz obrenovačkog vodovoda proizvedena na PP "Zabrežje" do daljnjeg ne može koristiti za piće i pripremu hrane, kao ni za sanitarno-higijenske potrebe, već isključivo za tehničku namenu: pranje prostorija i toaleta, navodi Gradski zavod za javno zdravlje.

Društvo

strana 1 od 278 idi na stranu