Ima li Srbija plan za stogodišnjicu

Stogodišnjica početka Prvog svetskog rata se bliži, a u Srbiji se još čeka na konačni plan kako će zemlja obeležiti važan deo svoje i svetske istorije.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.06.2014.

17:08

Default images

Dok se u drugim zemljama, posebno u učesnicama rata, ljudi, pre svega mladi, na brojne načine podstiču da nauče više, a naučnici motivišu da istražuju dalje, o stogodišnjici u Srbiji za sada vode računa pojedinci i organizacije.

Fotografije, vojnička pisma i dnevnici stari sto godina na jednom mestu - u virtuelnom "Albumu sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata". Savez potomaka koji ima 150.000 članova poziva sve da im dostave skenirane uspomene svojih predaka učesnika rata od 14. do 18. i učine ih dostupnim kako zainteresovanim ljudima tako i stručnoj javnosti.

"Mi smo pozvali na jedan specifičan način, izvucite iz svojih albuma fotografije svojih predaka , učinite ih vidljivim, dajte svoj lični pečat obeležavanju Prvog svetskog rata. Građani pristupaju jako tužno sećajući se na taj period, uz svaku fotografiju ide i detaljan opis u onom smislu koliko je to dostupno i prenošeno s kolena na koleno", kaže Aleksandar Vasilić iz Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920.

Ratom u kom je Srbija učestvovala od njegovog početka do kraja i koji je ostavio ogromne posledice bavi se i istoričar Danilo Šarenac. U svojoj knjizi "Top, vojnik i sećanje" bavi se načinom na koji su se srpske i jugoslovenske vlasti odnosile prema Prvom svetskom ratu.

"Ne bi bilo ni na koji način u redu da pređemo preko te stogodišnjice bez nekog promišljanja prošlosti, otvaranja nekih novih tema. jednostavno jeste jedan okrugao broj i možda treba iskoristiiti tu pažnju javnosti i svih onih kojima su preci učestvovali u tom događaju da opet neka pitanja iz srpske istorije ponovo razmotrimo. da vidimo kako stoje stvari sa istorijskom građom, da pokušamo i da popularišemo nauku ako treba u ovom slučaju", kaže on.

Jugoslovensko dramsko pozorište uveliko se priprema za poslednju premijeru u sezoni. "Zmajeubice" režira Iva Milošević. Beogradsko pozorište je pre dve godine znalo na koji način želi da obeleži stogodišnjicu sarajevskog atentata i ideju je sprovelo u delo.

"Mi smo tada organizovali konferenciju sa Evropskom unjiom pozorišta, gde smo izneli predlog da obeležavanje Prvog svetskog rata da centar tog obeležavanja bude Beograd jer je Srbija tada svakako bila u centru pažnje i taj predlog je sa velikim oduševljenjem bio prihvaćen. mesec dana su se mnogo pozorišta prijavljivala za taj projekat i mi smo tada naručili ovaj komad Milene Marković", kaže v.d. direktora JDP Tamara Vučković-Manojlović.

Na koji način će država obeležiti jedan od najvažnijih datuma iz svoje istorije još nije jasno. Ministarstvo kulture i informisanja je pripremilo predlog programa, a njegovo usvajanje još se čeka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: