"NATO će pojačati snage na istoku"

Brisel -- Ministri odbrane zemalja članica NATO saglasili su se danas da u znak odgovora na ukrajinsku krizu pojačaju odbrambene kapacitete na istočnim granicama.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Pojačaćemo vazdušne i pomorske patrole, od Baltičkog do Crnog mora", izjavio je novinarima generalni sekretar Anders Fog Rasmusen, posle prvog dana ministarskog saveta u Briselu.

Rasmusen je rekao da se spremaju i dugoročnije mere kako bi se nivo borbene gotovosti NATO odgovor podigao širom Alijanse.

"Pravimo akcioni plan za dugoročno podizanje kapaciteta kroz pojačane vežbovne i obaveštajne aktivnosti", rekao je generalni sekretar Alijanse.

On se zahvalio Sjedinjenim Državama na jednoj milijardi dolara koje je predsednik Barak Obama danas obećao članicama NATO za pojačanje borbene gotovosti.

"To je važan doprinos i znak snage evroatlantske veze", poručio je Rasmusen.

On je kazao da je na današnjem sastanku postignut i dogovor da NATO pomogne Ukrajini da reformiše i unapredi svoje odbrambene snage.

"Napravili smo sveobuhvatan plan da pomognemo Ukrajini", rekao je generalni sekretar Alijanse.

Rasmusen je istakao da NATO ne ulazi u novi hladni rat sa Rusijom i objasnio da je hladni rat bio ideološka borba između dva velika međunarodna bloka.

"Toga danas nema, jer je Rusija skoro sasvim izolovana zbog svog ponašanja prema Ukrajini, i vrlo malo zemalja je podržava", rekao je generalni sekretar NATO.

Sastanak ministara odbrane NATO biće nastavljen sutra razgovorima o povlačenju trupa iz Avganistana i pripremama za jesenji samit u Velsu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 516 idi na stranu