Večiti studenti mogu da odahnu

Studenti koji su upisali fakultete pre 2006. godine mogu da predahnu, jer izmene zakona o visokom obrazovanju idu u njihovu korist.

Izvor: B92

Utorak, 03.06.2014.

17:00

Default images

Ministarstvo prosvete odlučilo je da rok za završetak studija takozvanim večitim studentima produži za dve godine. Sada ostaje da ovakvu odluku Ministarstva usvoji Skupština.

Posle straha i neizvesnosti, oko 20.000 studenata upisanih na fakultete pre 2006. godine ipak bi mogli sa studija da izađu sa diplomom.
Od ranijih zahteva pa sve do danas studenti traže isto, da im se rok za završetak studija produži do 2017.

Ministarstvo je već radilo na izmeni zakona o visokom obrazovanju, ali su rok za produžetak studija, umesto tri, smanjili na dve godine.

"Smatramo da je to u ovom trenutku potrebno i dovoljno, jer imamo veliki broj studenata sa malim brojem ispita. To državu neće koštati mnogo, kao ni univerzitete, a pomoći će velikom broju starih studenata da završe i budu korisni članovi našeg društva", kaže Slobodan Stupar, pomoćnik ministra prosvete.

Iako je prvobitno rok za završetak bio septembar ove godine, iz ministarstva kažu da nema bojazni da se ovaj predlog ne usvoji do tog datuma.

"Ovaj predlog će ići na javnu raspravu, koja će biti na sajtu. Ubeđen sam da će naš predlog proći i da neće biti problema", kaže on.

Da bi im bilo olakšano studiranje, planirano je da se svim fakultetima pošalju preporuke za pomoć studentima kako bi što pre završili fakultete.

Više o tome pogledajte u našem prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: