Lukićeva dala izjavu o Peščaniku

Urednica portala "Peščanik" Svetlana Lukić i jedan od veb-mastera dali su danas izjave u policiji povodom hakerskih napada na taj sajt.

Izvor: B92

Utorak, 03.06.2014.

13:32

Default images

Ranije, premijer Aleksandar Vučić je rekao da je potvrđeno da je u pitanju napad i da je izvršen sa dve adrese, ali da nema veze sa državom.

Napadi na sajt "Peščanika" otpočeli su u nedelju, kada je objavljen tekst koji ukazuje na moguće plagijate u doktorskom radu ministra Nebojše Stefanovića, a kako je Lukićeva rekla, pojačani su kad se o tome govorilo u Utisku nedelje na B92.

"Peščanik.net je oboren hakerskim DOS napadom koji se odvija velikim brojem pristupa na sajt istovremeno. Neuobičajeno velika poseta počela je od kada smo objavili tekst, negde između 16 i 17 sati, i napad traje sve vreme, podignemo sajt, oni ga obore i tako stalno", rekla je Svetlana Lukić agenciji Beta.

MUP je juče pokrenuo istragu o obaranju sajta Peščanika na osnovu zahteva za prikupljanje potrebnih obaveštenja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Posebni tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković rekao je za B92 da je tužilaštvo uputilo zahtev MUP-u Srbije.

"Zbog medijskih navoda i saopštenja NUNS-a tužilaštvo je formiralo danas predmet i uputilo odgovarajući zahtev Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije da te navode i proveri", rekao je Stamenković.

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je policijske organe da što pre ustanove ko stoji iza napada, a "Peščanik" je objavio i tekst u kome se navodi da je veliki deo upita tokom hakerskog napada stigao sa IP adrese koja, kako tvrdi taj portal, pripada serveru sa adresom fa-srv.megatrend.edu.rs

Osim te adrese, kako tvrde u "Peščaniku", napad je vršen i sa servera u Kanadi i Češkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: