Istraga o obaranju sajta Peščanika

MUP je pokrenuo istragu o obaranju sajta Peščanika na osnovu zahteva za prikupljanje potrebnih obaveštenja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.06.2014.

18:57

Default images

Posebni tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković kaže za B92 da je tužilaštvo uputilo zahtev MUP-u Srbije.

"Zbog medijskih navoda i saopštenja NUNS-a tužilaštvo je formiralo danas predmet i uputilo odgovarajući zahtev odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije da te navode i proveri", rekao je Stamenković.

On je naveo i da postoje načini da se utvrdi ko je odgovaran za ovo krivično delo.

"Ovakvo ponašanje je kažnjivo i kao takvo je sankcionisano i Sajber konvencijom Saveta Evrope iz 2001. godine. Kod nas je to krivično delo iz člana 303 Krivičnog zakonika sprečavanje i ometanje pristupa javnoj računarskoj mreži, gde je zaprećena kazna zatvora do jedne godine zatvora ili ukoliko je to izvršilo službeno lice u vršenju službene dužnosti, onda je kazna do tri godine zatvora", naveo je Stefanović.

Sajt Peščanika objavio je danas da je veliki deo zahteva tokom hakerskog napada stigao sa IP adrese koja, kako tvrdi taj portal, pripada serveru sa adresom fa-srv.megatrend.edu.rs

"Za razliku od ranijih napada na sajt Peščanika, ovog puta su akteri učinili neobično malo da prikriju svoje tragove. Napad na Peščanik započet je takozvanim slow loris i dos akcijama u nedelju 1. juna u popodnevnim satima, nedugo pošto je na sajtu objavljena analiza doktorske disertacije ministra policije Srbije, odbranjena na univerzitetu Megatrend", objavljeno je na Peščanku.

Navodi se da napad i danas traje, nešto manjim intenzitetom.

"Za razliku od juče, kada je napad išao pre svega sa Megatrendovog servera, iz Srbije i nešto malo iz komšiluka, danas je napad razuđen i udari stižu iz Kanade, Češke itd, dok se za napade iz Srbije, umesto Megatrendovog servera, koristi proxy Akademske mreže Srbije".

Peščanik je juče objavio tekst u kojem se navodi da postoje ozbiljene indicije da je doktorska disetacija ministra policije Nebojše Stefanovića plagijat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: