Vučić zatražio izvinjenje od OEBS-a

Beograd -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić zatražio je izvinjenje od predstavnice OEBS-a za slobodu medija Dunje Mijatović zbog navoda o cenzuri u Srbiji.

Izvor: B92
Podeli

Premijer navodi da veruje da je Mijatovićeva obmanuta i da ne želi "ni da pomisli da se iza niza neistina koje je iznela protiv Srbije krije neka druga politička namera".

Vučić piše i da se protiv njega vodi najprljavija kampanja i u zemlji i inostranstvu, a da se nada da će dočekati ili izvinjenje od OEBS-a ili dokaze za tobožnje kršenje ljudskih prava u Srbiji.

"Veoma zabrinut zbog teških reči koje ste na račun zemlje čiju Vladu vodim uputili, bio sam primoran da proverim sve navode iz vašeg saopštenja", piše Vučić i dodaje da nije uobičajeno da predsednik Vlade jedne zemlje odgovara zvanično, u pismenoj formi, na "jedno jedino pisano saopštenje".

Premijer Srbije, u pismu sa memorandumom kabineta predsednika Vlade i njegovim svojeručnim potpisom, navodi da je zamolio OEBS za obaveštenja o bilo kakvom dokazu koji bi potvrdio da je Vlada Srbije onesposobljavala sajtove "Druga strana" i "Teleprompter" ili skidala blog sa veb-stranice "Blica", ali da dokaz nije dobio.

"Razume se, nikakav dokaz mi nije ponuđen", ističe Vučić.

Tasovac: Trebalo bi razmotriti i tehničke razloge

Ministar kulture i informisanja odbacio je tvrdnje da Vlada Srbije stoji iza napada na internet portale. On je rekao da je sadržaj na internetu nemoguće cenzurisati i da bi trebalo razmotriti i tehničke razloge kada je u pitanju obaranje internet sajtova, a "ne da se cela stvar podiže na državni nivo".

Predsednik Vlade Srbije kaže da ne želi da veruje da su informacije pokupljene "na najneozbiljniji način, sa jednog od sajtova koji vode uobičajeno prljavu kampanju protiv svoje Vlade".

"Neću da verujem da ste to uradili, zbog toga što su vam te lažne informacije davali predstavnici tzv. nezavisnih institucija u Srbiji, a da ih vi niste ni proverili. Takođe, ne želim da verujem da ste ovo napravili zbog toga što postoji potreba za disciplinovanjem srpskih lidera i gušenjem svake ideje o slobodnom i suverenom reagovanju države Srbije u njenom spoljno-političkom delovanju", navodi Vučić.

Premijer pita predstavnicu OEBS-a i zašto nije pitala vlasnike i urednike "Blica" da li je Vlada "sklanjala" bilo šta sa njihovog sajta i dodaje da za drugopomenute sajtove "ni on, ni ona nikada nisu čuli niti ikoga u Srbiji zanimaju".

Vučić navodi da od OEBS-a očekuje obično izvinjenje i ništa više.

"Dobili mi, ili ne to izvinjenje, želim da vas obavestim, poštovana gospodo, da ću se na svakom mestu boriti protiv laži koje ste iznosili, boriću se za slobodu i pravo političkog izbora, kao temeljne evropske vrednosti, po cenu da nastavite najprljaviju kampanju koju protiv mene vodite, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Žestina i snaga kampanje neistina, ma koliko puta bila ponavljana, ne može da promeni jednu čistu i jasnu stvar, kao suza, a to je da je Srbija slobodna i demokratska zemlja", piše u pismu premijera Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 241 idi na stranu