PR neće Srpsku listu u parlamentu

Priština se plaši da bi Srbi na izbore 8. juna mogli da izađu u velikom broju i jedinstveno, smatra Milovan Drecun.

Izvor: Politika

Subota, 31.05.2014.

11:43

Default images

Priština se plaši toga da bi Srbi u velikom broju i jedinstveno mogli da izađu na vanredne parlamentarne izbore 8. juna, smatra Milovan Drecun, šef Skupštinskog odbora za KiM, povodom najave da će Centralna izborna komisija promeniti izborne uslove za nacionalne zajednice.

Ako se to dogodi, Srbi bi zadržali zagarantovanih 10 mesta u Skupštini Kosova, dok bi im za jedanaesti mandat, kako najavljuju iz CIK-a, bilo potrebno da na izborima osvoje 70.000 glasova. Za srpske predstavnike na KiM ovo je neprihvatljivo, kao i druga najava iz CIK-a – da birački odbori neće odražavati etnički sastav stanovništva u opštinama, pa stoga još nisu krenuli u izbornu kampanju.

"Očigledno da Priština na taj način hoće da spreči ’Srpsku listu’ da bude nezaobilazan činilac u kosovskom parlamentu jer bi ona mogla da osvoji 15 pa i više mandata, pa bi postala poželjan politički partner i nikako ne bi mogla da bude izolovana”, kaže za Politiku Milovan Drecun. Dodaje da je Beograd u kontaktu sa Briselom, Ujedinjenim nacijama, SAD i OEBS-om, kako bi se stvorili "legalni uslovi i ispoštovala politička volja Srba“.

I direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović juče je ocenio da su odluke CIK-a usmerene na to da što manje Srba izađe na izbore

Ksenija Božović, predsednica SO Severna Mitrovica i kandidat za poslanika ispred "Srpske liste” na parlamentarnim izborima, smatra da se bojkotom ne mogu rešavati problemi i ističe da Srbi na severu Kosova i Metohije očekuju jasan poziv Vlade Srbije da izađu na izbore 8. juna.

Nenad Rikalo, jedini srpski član u CIK-u, kaže da se izborni zakon menja mimo skupštinske procedure: "Odluka CIK-a nije zvanična, ali dovoljno je što se krenulo od inicijative, a poznato je da ćemo u svakom momentu biti preglasani, imajući u vidu da u ovoj komisiji sedi po jedan predstavnik manjinskih zajednica, što je u odnosu na ukupni sastav 6:5 u korist Albanaca”.

Saša Đokić, lider Socijaldemokratije, član jedinstvene "Srpske liste“ i kandidat za poslanika, za Politiku kaže da CIK ne može da donosi nikakve uredbe, jer je to u nadležnosti Skupštine koja je raspuštena. „Nama ostaje da se žalimo Ustavnom sudu koji u roku od osam dana mora da nam odgovori”, navodi Đokić, ukazujući „da se nigde u svetu ne menjaju zakoni za manjinske zajednice, već je zakon isti za sve”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: