"Vlada HR ima podršku parlamenta"

U Hrvatskoj će parlamentarna situacija odlučiti o potrebi raspisivanja izbora, a ona je za sada dobra jer Vlada ima podršku parlamenta, ocenio je Ivo Josipović.

Izvor: Tanjug

Subota, 31.05.2014.

13:46

Default images

"Postoji opasnost da se sukob u stranci prelije na državu. To govori da članovi Vlade imaju pojačanu odgovornost za to da državni interesi nisu podređeni unutarstranačkim problemima", upozorio je hrvatski predsednik Ivo Josipović za hrvatske medije.

Osvrćući se na unutarpartijski sukob u vladajućoj SDP, nastao pošto je predsednik stranke i Vlade Zoran Milanović smenio ministra finansija i partijskog kolegu Slavka Linića, on je kazao da kriza u stranci ne sme biti kriza u Vladi jer Linić više i nije njen član.

Govoreći o optuzbama Linića na račun premijera, da ga je špijunirao i smenio da bi zaštitio interese svoje porodice i prijatelja, Josipović kaže da je reč o ozbiljnim optužbama koje se moraju rašcistiti jer Vlada mora da radi neopterećeno.

"Zatražio sam od Bezbednosno-obaveštajna agencija izveštaj da li je bilo postupanja prema Liniću. Već sam dobio prvi izveštaj, kao i premijer, ali ne želim da kažem šta piše u njemu jer sam zatražio i od Saveta nacionalne bezbednosti da obavi vanredni nadzor. Početkom iduće nedelje reći ću sve o tome", najavio je hrvatski predsednik.

On je naglasio da Vlada ima njegovo poverenje dok se ne dokaže da je nešto činila protiv zakona i Ustava i upozorio da će, ako se pokaže da je bilo zloupotrebe, to biti prvorazredna tema za Savet čiju je sednicu već sazvao drugim povodom.

Josipović je rekao i da je o svemu razgovarao i s Milanovićem kao i s predsednikom Sabora Josipom Lekom i da su svi zabrinuti zbog te teme.

Potpredsednik saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbednost Igor Dragovan najavio je da će Odbor ispitati navode bivšeg ministra - da je premijer zloupotrebio bezbednosne službe da špijunira ministra.

Predsednica Komisije za sukob interesa Dalija Orešković kaže da Komisija može o optužbama Linića, da je premijer protežirao rođake i prijatelje, odlučivati samo u zakonom propisanom postupku na osnovu dokaza i činjenica.

Komisija će od nadležnih državnih tela zatražiti potrebne informacije, pojašnjenja i dokumentaciju i pokrenuće postupak ako iz prikupljene dokumentacije proizlazi da postoje razlozi za to, dodala je Orešković.

Linić je na konferenciji za novinare tvrdio da ga je premijer smenio spletkama i podmetanjima, a sve da bi zaštitio svoju porodicu i prijatelje u čiju je korist radio, a ne u korist države.

Kao glavne razloge svoje smene Linić je naveo kompaniju INA, kredite Hrvatske banke za obnovu i razvoj, firmu Spačva kao i firmu Mali biskviti, za koju u Hrvatskoj dosad nisu čuli.

Premijer je izjavio da su Linićeve optužbe lažne i da mu je žao što se on drzi obećanja da će ga blatiti.

Milanović je smenio Linića upravo zbog slučaja Spačva, gde je ocenio da je tadašnji ministar oštetio državni budžet za 3,5 miliona evra u postupku predstečajne nagodbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: