Milioni evra štete u Pomoravlju

Štab za vanredne sitauacije Skupštine opštine Paraćin ukinuo vanredno stanje, posle 15 dana borbe sa poplavama. Šteta se procenjuje na oko 6 miliona evra.

Izvor: B92

Subota, 31.05.2014.

16:10

Default images

Paraćin i Svilajnac su opštine koje su najviše stradale u Pomoravlju. U Svilajncu iznos štete premašuje deset miliona evra.

Vruće vekne najveće paraćinske pekare spremne za kupce. Pre samo dve nedelje sve je bilo vodom. Nakon pet dana zastoja, pogoni su očišćeni i dezinfikovani, a proizvodnja obnovljena. Jedan deo i dalje ne radi, voda se dovozi cisternama. Šteta oko 10 miliona dinara.

"Imali smo puno gotovih proizvoda na lageru, puno sirovina. Mašine, 31 vozilo nam je polavljeno. I to smo uspeli nešto da popravimo, za nešto ćemo morati da radimo nove motore", kaže Goran Mitrović, direktor pekarske industrije "Izvor".

U istoj ulici, štetu su pretrpeli magacinski i kancelarijski prostor fabrike sokova. Milion litara napitaka predato je nadležnim inspekcijama. Iz ove kompanije apeluju na državu i banke da prolongiraju rokove za plaćanje obaveza.

"Računam da ću za jedno mesec, mesec i po dana moći da kažem da funkcioniše sve. Niko nije pretpostavljao da će da voda u dvorištu da bude viša od dva metra, ali dobro, izvućićemo pouke za neki naredni period", kaže Mladen Veljović, suvlasnik fabrike sokova "Bahus".

U konfekciji “Kultin Moda” u Svilajncu u ovom trenutku nema posla za sve zaposlene. Samo pet meseci nakon što je pokrenuta proizvodnja, čitava hala je poplavljena. Gordana Jeremić jedna je od desetak radnica koje rade u improvizovanom prostoru. I njena kuća je poplavljena.

"Solidarišemo se, pomažemo zvi zajedno koliko možemo u ovakvim situacijama. Da se mučimo, kao što smo se mučili i do sada. Jedno po jedno, bože zdravlja i da smo svi živi i zdravi i na okupu", priča Gordana Jeremić.

"Šteta je najveća u vremenu koje ćemo da izgubimo da vratimo pogon u funkciju, a mislim da naredna dva meseca nećemo ništa moći ovde da radimo", ocenjuje Frank Auri, vlasnik “Kultin Mode”.

Katastrofalne posledice i po poljoprivredu. Sve što je bilo u plastenicima sedmočlane porodice Radovanović voda je uništila. Posla neće biti ni za sezonske radnike. Ovo je jedini izvor prihoda, a kredit stiže na naplatu.

"Šta god da nam pomogne država biće korisno. Znamo koliko je ljudi stradalo, svi su stradali. Para nema i ne mogu ni ja ni bilo ko da očekujemo niti da se nadamo nečemu velikom od države", kaže Zoran Radovanović, poljoprivrednik.

Svi naši sagovornici složni su u jednom – za ovakvu poplavu bili su nepripremljeni. Tome u prilog ide i činjenica da niko nije bio osiguran od poplava, što je dopunsko osiguranje i jedino što bi u ovom trenutku izvesno moglo da nadomesti pričinjenu štetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: